Gandia, Cullera i Carcaixent són alguns dels municipis que «recuperaran la primavera» del 18 al 23 d’agost

Del 18 al 23 d’agost, 11 comarques i la capital exhibiran estes peces ornamentals elaborades per professionals del sector en llocs emblemàtics com el Castell de Benissanó o el Palau dels Borgia

 

El Palau dels Borgia de Gandia, el Castell de Benissanó, la Torre de Paterna i el Parc de la Pinada de L’Eliana són alguns dels espais que acolliran entre el 18 i el 23 d’agost els muntatges florals del projecte ‘Torna la Primavera’, amb el qual la Diputació de València contribuïx a la reactivació d’un dels sectors greument afectats per la pandèmia, com va fer amb els pirotècnics, els indumentaristes i els artistes fallers.

 

La corporació provincial ha subvencionat amb 60.000 euros la proposta de l’Associació Nacional de Floristes, que organitza un esdeveniment que es traduirà en la instal·lació de 20 peces ornamentals en diferents municipis de la província, en el marc de la campanya ‘Racons florals per a tots’ amb la qual el gremi pretén fomentar la cultura floral. Per a això, l’Associació Nacional compta amb la col·laboració de l’Associació de Productors i Venedors de Flors de Mercaflor, Clip… Flores y más, Mercavalència i la pròpia Diputació.

 

Un total d’11 comarques valencianes, a més de la capital, participaran en este projecte d’ajuda al sector florista que constituirà una espècie d’homenatge a la primavera robada per la pandèmia. Des de Paterna, Manises, Rafelbunyol, Godella i Albalat dels Sorells, a L’Horta Nord i Sud, fins a Quatretonda, a la Vall d’Albaida, els muntatges florals engalanaran racons de Gandia, a La Safor; Faura i Quartell, al Camp de Morvedre; Benissanó i L’Eliana al Camp de Túria; Carcaixent, Alberic, Alginet i L’Alcúdia a la Ribera Alta; Cullera a la Ribera Baixa; Moixent a La Costera; Requena i Ayora.

 

L’ajuda de la Diputació s’invertirà en l’adquisició de les flors i plantes procedents de productors i conreadors valencians, els materials necessaris per a l’elaboració i el treball de ferrers i fusters per al muntatge de cada instal·lació. A més, també cobrirà les despeses bàsiques dels floristes que participaran en el projecte. Cadascun dels muntatges serà realitzat per un equip de deu floristes més un cap de grup, i tots ells comptaran amb l’assessorament i seguiment de l’Associació Nacional.

 

Reunió prèvia

 

El conveni amb l’Associació Nacional de Floristes i els productors valencians es va aprovar en el ple de la Diputació de juny, igual que les ajudes a altres sectors tradicionals afectats per la crisi sanitària. Abans de sotmetre’ls a l’aprovació plenària, el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, es va reunir amb els responsables de cadascun d’estos sectors per a escoltar les seues propostes i estudiar les possibles vies de col·laboració.

 

En el cas dels floristes, la idea va partir d’una reunió en juny entre el president Gaspar, el president de l’Associació Nacional de Floristes, Paco Medina, el president dels venedors de Mercaflor, Paco Romero, i els també representants del sector Salvador Navarro i Marisa Roig.

 

En menys de dos mesos, i després del tret simultani d’una quinzena de castells de focs artificials en municipis costaners, en la col·laboració entre Diputació i pirotècnics que es va fer cridar ‘Torna la Llum’, una vintena de localitats valencianes exhibiran monumentals peces florals allí on haurien de celebrar-se les festes cancel·lades pel Coronavirus. En el camí cap a la normalitat, ‘Torna la primavera’.