Èxit de públic en la 1a edició de la Vall dels Llibres

El programa aplegava vora cinquanta activitats, entre presentacions de llibres, tallers infantils, concerts, dansa, taules redones i converses literàries.

 

La primera edició de “La Vall dels Llibres. 1a Fira d’editorials independents i de proximitat de la Valldigna”, que va tindre lloc el proppassat cap de setmana al Monestir de la Valldigna, ha estat un èxit. Durant dos dies, el 25 i 26 de setembre, s’hi van aplegar centenars de persones, atretes per les nombroses activitats entorn del llibre programades conjuntament per la Mancomunitat de la Valldigna i Lletra Impresa Edicions, organitzadores d’una Fira que va tindre el recolzament econòmic de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports. A més a més, hi col·laboraven la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Saforíssims SL, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Alzira i la Regidoria de Cultura de Gandia.

El programa aplegava vora cinquanta activitats, entre presentacions de llibres, tallers infantils, concerts, dansa, taules redones i converses literàries. Fins a trenta segells editorials independents i de proximitat, la major part valencians, es van donat cita a la Fira, vinguts de punts tan llunyans com Barcelona, Altea o Mallorca. Les taules redones sobre Joan Fuster i la normalització lingüística i literària, amb personalitats de la talla de Gustau Muñoz, Lourdes Toledo, Isabel Canet, Toni Mollà o Ferran Garcia-Oliver estaven plenes de gom a gom. També les converses entre escriptors de gran volada, com ara entre Toni Cucarella i Francesc Bodí, Teresa Pascual i Josep Piera, Maria Josep Escrivà i Begonya Mezquita i Jordi Botella i Manel Rodríguez-Castelló. La nit del dissabte va tindre lloc el lliurament del Premi Valldigna al Foment de la Lectura, que va recaure en Maria Bravo, de la llibreria Ambra de Gandia. A l’acte assistiren algunes autoritats, com ara Rosa Agost, acadèmica de l’AVL, el diputat al Congrés Joan Baldoví i Raquel Tamarit, Secretària Autonòmica de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.

La Fira, pensada per a totes les edats, donà oportunitat també als creadors més joves. Així, s’hi van presentar les revistes Gargots i Poetry Spam, al capdavant de les quals hi ha Ester Climent i Joan Deusa. I la xicalla va poder gaudir de tallers, contacontes i presentacions de llibres. L’actuació del grup infantil Disparatario va ser de les més destacades. El colofó final el va donar Tomàs de los Santos i Elsa Tronchoni, amb l’espectacle “La Rosa als Llavis”, sobre poemes de Joan Salvat-Papasseit.
Des de la Mancomunitat, Josep Antoni Alberola va fer una valoració molt positiva de la Fira: “Estem desvanits. En poques ocasions passa tanta gent pel Monestir per assistir a un esdeveniment cultural”. I Juli Capilla va corroborar aquesta visió optimista: “L’any que ve en farem una altra edició. Perquè amb aquesta primera s’ha demostrat que la gent ho demana i el llibre en valencià ho necessita”.