Entren en vigor les bonificacions de fins al 95% en l’impost de transmissions per «mortis causa» a Oliva

En tots els casos les bonificacions es voran incrementades, ja que l’anterior ordenança municipal només contemplava una bonificació del  20%

La regidora d’Hisenda, i vicealcaldessa, de l’Ajuntament d’Oliva, Ana Morell, ha anunciat l’entrada en vigor de les bonificacions de fins al 95% en l’impost de transmissions per mortis causa, més conegudes com a plusvàlues, després de la seua aprovació i publicació en el Butlletí Oficial de la Província de València (BOP).

Com ja va avançar en abril, la responsable d’Hisenda i Patrimoni, la vicealcaldessa socialista de l’ajuntament d’Oliva, Ana Morell, s’han fet efectives, des del passat 12 de juliol, i han entrat en vigor, les bonificacions en l’impost de transmissions per mortis causa, més conegudes com a plusvàlua.

Morell ha destacat que “l’aprovació inicial i la publicació en el BOP s’ha presentat sense cap al·legació a les bonificacions, i per tant ja entra en vigor la nova ordenança, que suposa una reducció de la pressió fiscal en tots els casos”.

A més, la vicealcaldessa ha volgut agrair “la paciència i comprensió perquè finalment hem pogut complir amb la paraula donada i reduir definitivament aquest impost per tal d’aconseguir aproximar a la ciutadania, una més que necessària i desitjada justícia tributària per a la població d’Oliva”.

Bonificacions progressives

Recordem que la proposta d’aquestes bonificacions, de fins al 95% de l’impost, és progressiva, tal com es va presentar a la Comissió d’Hisenda, realitzada el mes d’abril i que va rebre els vots a favor de les persones que integren el govern format per Compromís-PSPV i l’abstenció de les persones que integren els grups municipals de l’oposició.

La proposta en què es bonifiquen totes les transmissions per mortis causa en funció del valor cadastral, de la mena d’immoble i del grau de consanguinitat queda estructurada, segons l’estudi realitzat per la Delegació d’Hisenda, per a herències entre pares i fills, que és la més habitual, de la següent manera:

El 30% de la població es beneficiaria d’una bonificació del 95% (per a habitatge habitual) i del 70% (altres immobles).
El 38% de la població es beneficiaria d’una bonificació del 75% (per a habitatge habitual) i del 60% (altres immobles).
El 22% de la població es beneficiaria d’una bonificació del 50% (per a habitatge habitual) i del 40% (altres immobles).
El 10% de la població es beneficiaria d’una bonificació del 30%.

Cal destacar, com apuntava Morell, “que en tots els casos les bonificacions es voran incrementades, ja que l’anterior ordenança municipal només contemplava una bonificació del  20%. És de vital importància recollir unes bonificacions especials per als col·lectius més vulnerables, com les persones amb diversitat funcional. Per a aquells que presenten un grau de discapacitat igual o superior al 75%, que es beneficiaran de la màxima bonificació permesa per llei, que és del 95% en tots els casos”.

La delegada d’Hisenda, ha recordat que “aquestes bonificacions suposaran una reducció d’ingressos respecte a l’exercici 2020 de 270.457,78 €, la qual cosa suposa perdre el 50% dels ingressos reals per transmissió per herències de 2020, però no suposarà en cap cas una disminució de les inversions per a enguany, ja que, com s’ha anunciat en diverses ocasions, les inversions es finançaran amb el superàvit municipal” ha afegit Morell.

“La intervenció econòmica per part de les administracions públiques, per tal de reduir la pressió fiscal i seguir incrementant les inversions públiques és ara o mai. Així ho ha entés  la ciutadania i el govern municipal ha respost a aquesta situació” ha conclòs Morell.