Home Gandia Els XXII Premis AISSA del Hospital de Gandia premien estudis sobre l’ús de mòbil en adolescents i la unió de malalties de transmissió sexual

Els XXII Premis AISSA del Hospital de Gandia premien estudis sobre l’ús de mòbil en adolescents i la unió de malalties de transmissió sexual

Els XXII Premis AISSA del Hospital de Gandia premien estudis sobre l’ús de mòbil en adolescents i la unió de malalties de transmissió sexual

L’ Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor reconeix treballs científics de otoemisions pediàtriques i fàrmacs en càncer de pròstata

El cas clínic premiat reflecteix l’auge d’infeccions de transmissió sexual en pacients amb VIH per l’abandó de l’ús del preservatiu

L’hospital universitari Francesc de Borja de Gandia ha acollit hui el lliurament dels XXII Premis de l’Associació per a la Investigació Sanitària a la Safor (AISSA), que reconeixen els millors treballs científics realitzats per professionals del departament de salut, i, en concret, els millors articles científics mèdics, la millor comunicació i el millor cas clínic.

El reconeixement a la comunicació ha sigut per a l’estudi realitzat per Silvia Solera Gómez, Rosa Gadea Rodríguez, José Manuel Soler Torró i Xavier Camarena Pelegrí, del centre de salut de Tavernes de la Valldigna sobre l’ús del mòbil i internet en l’adolescència primerenca (entre 11 i 15 anys).

El treball posa de manifest que la disponibilitat de mòbil propi en aquesta etapa és molt superior a les dades publicades prèviament, i aconsegueix el 93,7%. A més, en prop de la meitat dels casos sense el control d’un adult. Els problemes relacionats amb internet i amb el mòbil apareixen cada vegada de forma més precoç, i en 1 de cada 6 adolescents de 11 i 15 anys existeixen criteris d’ús problemàtic d’internet.

Per a això, es van analitzar l’ús problemàtic d’internet i del mòbil i la relació amb conflictes interpersonals i intrapersonals, control parental i rendiment escolar en més de 400 alumnes de centres d’educació primària i secundària de les poblacions adscrites al centre de salut de Tavernes.

Quant al millor article científic mèdic, ha resultat premiat el d‘otoemisions en els xiquets tractats amb gentamicina d’un hospital comarcal’, de José Miguel Sequí Canet, Carlos María Angelats Romero, José Miguel Sequí Sabater, Ana Miralles Torres, Miguel Boronat García i Marta Gómez Delgado (serveis de Pediatria i de Laboratori del Francesc de Borja).

L’estudi obri la possibilitat de controlar els efectes de la gentamicina per mitjà de les otoemisions, que són un mètode barat, ràpid i indolor, en comptes de realitzar nivells sanguinis del fàrmac, que és un sistema car, més lent i dolorós, almenys en xiquets l’evolució clínica dels quals siga correcta.

La gentamicina és un antibiòtic d’ús freqüent i obligat en pediatria, que té un potencial ototòxic que pot induir a la pèrdua auditiva. D’altra banda, les otoemisions acústiques evocades són una tècnica indolora d’ús habitual a l’hospital de Gandia, on s’empren en el garbellat auditiu dels nounats.

A l’ésser aquesta tècnica molt sensible per a detectar pèrdues auditives de forma precoç, sorgeix la idea d’utilitzar-la per al control auditiu en els xiquets tractats amb gentamicina. Per a això, es van determinar les otoemisiones a l’ingrés i a l’alta en tots els pacients que van ingressar amb patologia que necessitava l’ús de gentamicina, un total de 95.

Tractament farmacològic en càncer de pròstata

L’accèssit del millor article científic mèdic és per a Manuel Koninckx, José Luis Marco, Inma Pérez, Mª Teresa Faus, Vicente Alcolea i Fernando Gómez, dels serveis de Farmàcia Hospitalària i Oncologia del Francesc de Borja, i de Medicina Preventiva de l’hospital Arnau de Vilanova.

Es tracta d’un estudi realitzat en pacients amb càncer de pròstata en fase avançada tractats amb abiraterona, fàrmac amb un mecanisme d’acció hormonal i englobat dins del grup de medicaments d’alt impacte sanitari i/o econòmic (MAISE) de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública, per a avaluar l’efectivitat, seguretat i cost d’aquest tractament.

Els resultats donen suport a la utilitat clínica de l’ús precoç de abiraterona en el curs de la malaltia d’aquests pacients, i són una prova de la utilitat dels nous sistemes de gestió de la informació farmacoterapéutica per a garantir la seguretat i efectivitat dels tractaments.

Malalties de transmissió sexual

Finalment, el cas clínic premiat ha sigut presentat per Carlos Tornero, José María Frutos, Nieves Orta, Cecilia López, Inma Castelló, dels serveis de Medicina Interna, Anatomia Patològica, Microbiologia i Medicina Digestiva de l’hospital de Gandia.

Es tracta d’un cas en el qual coincideixen dues malalties de transmissió sexual molt poc freqüents en el recte d’un home que mantenia relacions anals, i serveix per a remarcar l’augment exponencial de totes la malalties de transmissió sexual i fins i tot l’aparició de noves.

Tant el linfogranuloma veneri com la espiroquetosis intestinal són malalties estranyes però que cada vegada es veuen més, sobretot en pacients amb infecció per VIH com a reflex de la relaxació en les mesures preventives i l’abandó del preservatiu en les relacions esporàdiques.

La salut en el segle XVI

El lliurament dels premis ha comptat amb una conferència extraordinària a càrrec de Francesc Devesa, especialista de l’aparell digestiu, sobre les malalties del segle XVI a partir de la correspondència del duc Francesc de Borja.

Devesa ha descrit les malalties de l’època, la curació i la prevenció de llavors, i, més concretament, les malalties que va patir el propi duc al llarg de la seua vida, entre altres aspectes.

En la inauguració de l’acte, el president d’AISSA, Josep Vicent Carmona, ha remarcat la importància de la investigació en l’àmbit sanitari per a continuar millorant en l’assistència als pacients.

També ha destacat la qualitat dels treballs presentats, molts d’ells publicats en revistes internacionals de prestigi, i ha agraït la labor dels membres del jurat, que han tingut dificultats per a triar els millors projectes per l’alt nivell d’aquests.