Els dibuixos de David omplin la Biblioteca de Gandia de la part meravellosa de l’autisme

Als seus 10 anys David és el primer xiquet amb autisme a la Comunitat Valenciana i segon en l’Estat Espanyol que il·lustra un llibre

 

Nervis, felicitat, inquietud, satisfacció… tota una barreja de sentiments que han estat molt presents en David i en la seua família al llarg de les últimes setmanes i que van tenir el dissabte la millor de les recompenses: la sala d’actes de la Biblioteca de Gandia plena com mai es recordava. I  no era per a menys, David Martínez presentava en Gandia, el seu poble, Versos en la Niebla, el llibre de poemes de l’escriptora manxega Mariana Romero-Nieva al que David, de 10 anys i amb T.E.A. (Trastorn de l’Espectre Autista) ha donat vida amb les seues il·lustracions.

Allí estaven tots els protagonistes, David, Joanna, sa mare i Tomàs, son pare.  També Mariana, vinguda expressament des de Alcalà d’Henares i un fum d’amics, familiars i moltes altres persones que van voler acompanyar a tot l’equip de creació de Versos en la Niebla en esta arribada a meta tan especial. Com van explicar durant la presentació, el procés d’edició ha sigut un treball en cadena, amb les indicacions de l’autora, son pare li donava a David unes pautes per a que ell realitzara la seua interpretació. El resultat no ha pogut ser més positiu: venuda en països com Japó, Alemanya o Colombia la primera edició està esgotada i ara s’està preparant-se la segona amb nous poemes i il·lustracions.

Amb el llibre en les mans ens n’adonem de seguida que les pàgines amaguen alguna cosa més. Sobreïx d’elles una història de superació, la de David i la seua manera d’entendre el món, però també la voluntat, ferma i decidida dels seus pares, de normalitzar el trastorn de David i convertir-lo en un referent per a totes les persones i familiars afectats per TEA. El dissabte vam tenir la prova tangible del que sa mare no es cansa de repetir “quan a l’autisme se li dona una oportunitat ocorren coses meravelloses”. Estarem pendents per quina és la pròxima. De segur que mereix la pena.