El Real de Gandia, patrimoni i natura per a descobrir prop de casa

Seguim descobrint el patrimoni natural i artístic d’este municipi de la Safor que el converteixen l’escenari perfecte per gaudir d’una jornada de turisme tranquil

El Real de Gandia és un municipi de la comarca de la Safor que està situat a l’horta de Gandia en una plana sedimentària situada entre el riu Serpis i els contraforts primers de la serra del Montdúver. Una ubicació que ha marcat la seua història i que hui per hui ens ofereix un sorprenent patrimoni artístic i natural per descobrir.

L’Esglèsia Parroquial de la Visitació de la Nostra Senyora

Si comencem la nostra passejada pel terme urbà, podrem descobrir l’església parroquial de la Visitació de la Nostra Senyora, que és , sense dubte, l’edifici més emblemàtic del Real de Gandia. Està situada sobre la que era una antiga mesquita i la casa de l’aljama. Es tracta d’un edifici de planta de creu llatina, cobert per una volta de canó articulada per arcs. En el seu interior destaca l’altar de la Mare de Déu del Roser, la capella dedicada a la Mare de Déu dels Desemparats, la del Crist de l’Empara, esculpida entre els anys 1956-1957 per l’escultor José Justo Villalba  i la del patró del municipi, el Beat Carmel Bolta.

Sorprenen els murs del temple que estan enlluïts i presenten una policromia recentment restaurada propis del barroc discret i contingut de la segona meitat del segle XVIII, amb l’altar de fusta perfectament restaurat; hi destaquen també les pintures murals a l’exterior de la cúpula de l’església.

 

La Cova de l’Autopista

Un altre punt d’interès és la Cova de l’Autopista, considerada com la cavitat subterrània més gran de la Comunitat Valenciana, en la qual trobem una xarxa davisiària i laberíntica. Es tracta d’una cova de gran valor mediambiental i paisatgístic que ha estat amagada fins a la realització de les voladures en 1984 que n’han permés la troballa fortuïta. Per això, atés que en la seua formació es va mantindre segellada i en condicions estables, l’interior de la cova ens oferix diversos tipus de concrecions i formacions cristal·lines d’una bellesa i una raresa incomparables.

Les rutes de l’aigua

A INFONIU ja hem escrit sobre els «Fils de l’aigua»,  una de les rutes hidràuliques més interessants que ens descobreix els elements que durant aquest mil·lenni els humans hem emprat per a canalitzar l’aigua i fer-la servir. La ruta recorre el terme del Real a través dels fils de la xarxa, el gran sistema de reg que és la séquia del riu Vernissa, amb una antiguitat de més de mil anys. L’itinerari comença al parc de la plaça de la Llibertat i recorre punts d’interès, com el Sifó i el Molí de Dalt, un dels dos molins que es conserven i daten del segle XVIII també visita els partits d’aigua de la séquia Mare, la casella, que era la casa on vivia l’encarregat d’arreglar l’antiga carretera, la partida de Benissacareig, i, finalment, la Casa de Cultura.

Com hem vist, el Real de Gandia disposa d’un patrimoni artístic i natural molt interessant que ens permetrà gaudir d’una jornada en la que podem redescobrir el nostre territori. Si volem posar el punt i final perfecte, no podem deixar passar l’oportunitat de gaudir de la seua gastronomia tradicional, amb l’arròs al forn com a plat estrella. Sense dubte, l’excusa perfecta per a acostar-nos a este sorprenent municipi de la Safor.