Home Actualitat El Consell concedeix l’Alta Distinció de la Generalitat a Francisco Brines, Francis Montesinos, Rosa Serrano Llàcer i a Laura Pastor a títol pòstum

El Consell concedeix l’Alta Distinció de la Generalitat a Francisco Brines, Francis Montesinos, Rosa Serrano Llàcer i a Laura Pastor a títol pòstum

El Consell concedeix l’Alta Distinció de la Generalitat a Francisco Brines, Francis Montesinos, Rosa Serrano Llàcer i a Laura Pastor a títol pòstum

La Distinció de la Generalitat recau en Leoncio Badía, Carme Miquel, Paco Cabanes «Genovés» i en els equips de resposta civil i militar pel seu treball durant la DANA 2019. Es nomena Ambaixador de la Comunitat Valenciana, a títol pòstum, al cantant i compositor Camilo Sesto

El Consell ha concedit l’Alta distinció de la Generalitat dels Premis 9 d’Octubre al poeta Francisco Brines Bañó; el dissenyador Francis Montesinos; l’escriptora Rosa Serrano Llàcer; i, a títol pòstum, a l’activista cultural Laura Pastor Collado, única dona del grup «Els 10 d’Alaquàs».

Així mateix, el Consell ha aprovat les Distincions de la Generalitat que s’atorguen a les institucions, entitats i organitzacions implicades en la resposta a l’emergència de la DANA 2019; el pilotari Paco Cabanes Pastor «Genovés»; a títol pòstum per a l’enterrador de Paterna, Leoncio Badía Navarro; i a titule pòstum per a la mestra i pedagoga Carme Miquel i Diego.

A més, enguany el Consell vol reconéixer la figura del cantant i compositor alcoià Camilo Blanes Corts, Camilo Sesto, mort recentment, atorgant-li la Distinció d’Ambaixador de la Comunitat Valenciana.

Aquestes distincions i mèrits s’atorgaran dimecres que ve, 9 d’octubre, en l’acte institucional que se celebra amb motiu del Dia de la Comunitat Valenciana.

Altes Distincions de la Generalitat

Enguany el Consell ha volgut reconéixer amb la seua màxima distinció el treball del poeta d’Oliva Francisco Brines, membre del «Grup dels anys 50» i considere un dels poetes de l’actualitat de més profund accent elegíac.

Compte en el seu currículum amb nombrosos guardons, com el Premi Nacional de Crítica (1966); el Premi Nacional de Literatura (1986), el Premi Fastenrath que concedeix la RAE (1995) o el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles pel conjunt de la seua obra poètica (1999). També ha rebut el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana (2010). Des de 2001 és membres de la Reial Acadèmia Espanyola.

Per part seua, el valencià Francis Montesinos està considerat com un dels més importants dissenyadors de la moda espanyola, l’obra de la qual es caracteritza per la influència del floklore i les seues arrels, la investigació, modernització i la reinterpretació des d’un prisma personal i innovador.

Aquest 2019 se celebra el 50 aniversari del seu inici com a dissenyador, que es commemorarà amb nombroses activitats i es tancarà amb una desfilada espectacle a l’octubre de 2020 al Carrer Cavallers amb el nom «El Meu carrer».

El Consell també ha volgut atorgar la màxima distinció de la Generalitat a l’escriptora de Paiporta Rosa Serrano Llácer, coneguda com a «Blanca Cassany», escriptora de narrativa infantil, traductora i editora que ha destacat per la seua labor cultural en favor de la llengua valenciana.

És autora d’una vintena de títols de narrativa infantil i juvenil, llibres de text i divulgació lingüística; ha sigut presidenta de la Associació d’Editors del País Valencià i membre del Consell Valencià de Cultura. Compta amb el premi Isabel de Villena (1999), el premi Fundació Bromera (2007) i el Vicent Ventura (2011).

El mes de març passat la Acadèmia Valenciana de la Llengua va reconéixer el seu treball amb la màxima distinció acadèmica, destacant la seua contribució a la creació d’aquesta institució.

Finalment, també es concedeix l’Alta Distinció de la Generalitat a títol pòstum a Laura Pastor Collado, membre de la Taula Democràtica del País Valencià en representació del Partit Carlista i única dona membre del grup conegut com «El 10 d’Alaquàs».

Està considerada com un exemple de la lluita democràtica i dels drets del poble valencià, així com un referent en la lluita per l’autonomia; feminista i ferma defensora de la igualtat dels homes i les dones sense cap mena de discriminació ni privilegi.

En els últims anys de la dictadura va patir la persecució franquista i va ser acusada i processada en 1975 per haver constituït una comissió redactora d’un projecte d’Estatut d’Autonomia valencià; una persecució que va seguir durant els primers anys de la Monarquia.

Distincions i mèrits de la Generalitat

D’altra banda, les distincions al Mèrit Empresarial i Social es concedeixen enguany a la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV); la Caixa Rural d’Orihuela; a Rosa Escandell, promotora de l’Empresa Social «A Puntadas» per a la integració sociolaboral de col·lectius vulnerables; i a la cooperativa Anecoop.

Així mateix, el ple del Consell ha aprovat els premis al Mèrit Científic amb els quals es reconeix a la biòloga María José Sanz, especialista en investigacions sobre el canvi climàtic; i la investigadora oncològica Aurora Bustos, experta en l’aplicació de mètodes d’intel·ligència artificial en la lluita contra el càncer a l’Hospital Universitari de Sant Joan d’Alacant.

Els premis al Mèrit Cultural recauen enguany en la ballarina i coreògrafa Sol Picó; la il·lustradora Ana Penyas; l’actriu, cantant i pianista Mamen García; l’il·lustrat i historietista Miguel Calatayud; el «contacontes» Llorenç Giménez Tarazona (a títol pòstum); així com sobre l’Institut Lluis Vives de València, degà dels instituts de secundària valencians; i les Escoles d’Artesans.

En l’apartat de Distincions d’Accions a favor de la Igualtat i per una Societat Inclusiva, el Consell reconeix la labor de l’Associació de Voluntaris d’Acolliment Familiar (AVAF); la Companyia de les Filles de la Caritat Sant Vicent de Paul de Castelló ; i l’Associació Valenciana de Mestresses de Casas i Consumidors (TYRIUS).

El Premi Luis Vives es concedeix enguany als valencians i valencianes que van formar part dels primers diputats elegits en les Eleccions al Parlament Europeu per Espanya: José Emilio Cervera Cardona, Carmen Llorca Vilaplana, Luis Planas Puchades, Josep Pons Grau, Javier Sanz Fernández, Enrique, Sapena Granell, Teresa Domingo Segarra; i Leopoldo Ortiz Climent.

Finalment, les Distincions al Mèrit Esportiu són enguany per a l’ex-pilotari de raspall Diego Malonda Mestre «Malonda II»; la directora i gerent esportiva de clubs femenins Dolors Escamilla Pérez; la jugadora de voleibol platja Liliana Fernández Steiner; i el jugador de tennis Roberto Bautista Agut.