Descobrint El Real de Gandia a través dels Fils de l’Aigua

Esta ruta pel terme de El Real de Gandia permet conèixer una part important del patrimoni valencià de l’aigua

 

Un dels principals atractius de El Real de Gandia és el seu sorprenent patrimoni natural i històric, que es combinen perfectament en “Els Fils de l’Aigua”, una interessant ruta que ens descobreix els elements que durant aquest mil·lenni els humans hem emprat per a canalitzar-la i fer-la servir. La ruta recorre el terme del Real a través dels fils de la xarxa, el gran sistema de reg que és la séquia del riu Vernissa, amb una antiguitat de més de mil anys.

L’itinerari, totalment senyalitzat, comença al parc de la plaça de la Llibertat i recorre punts d’interès de la localitat, com el Sifó i el Molí de Dalt, un dels dos molins que es conserven i daten del segle XVIII; també visita els partits d’aigua de la séquia Mare, la casella, que era la casa on vivia l’encarregat d’arreglar l’antiga carretera, la partida de Benissacareig, i, finalment, la Casa de Cultura.

Al llarg dels fils de la xarxa de la Séquia Envernissa es dona testimoni de trets de la nostra geografia i la nostra història a través del llegat transmés pels musulmans, quan van habitar estes terres. La ruta i les explicacions que podem trobar, ens ajuden a conéixer i interpretar millor el paper essencial d’uns sistemes, unes tècniques i uns costums al voltant de l’aigua, que es van convertir en una font inesgotable de riquesa per als nostres territoris fins al dia de hui.