Insten a adquirir peix de temporada per a reduir l’impacte ambiental i guanyar en qualitat
Saber quin és el millor moment per a comprar cada espècie de peix i marisc amb la finalitat d’obtindre un producte de millor qualitat i al mateix temps millorar la sostenibilitat ambiental. Amb esta premissa partix la campanya «Consumix peix i marisc de temporada», impulsada per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cullera amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors del municipi.
Es tracta d’un intent per impulsar el consum del producte de proximitat i transmetre els
valors del consum responsable als ciutadans. D’esta forma, no solament s’ajuda els
productors locals i s’impulsa l’economia del municipi sinó que a més es minimitza l’impacte
ambiental que representa l’adquisició de peix importat.
Per a això s’ha elaborat un estudi en col·laboració amb la confraria sobre les captures
realitzades en la llotja en totes les modalitats de pesca. Els resultats s’han plasmat en dos
gràfics circulars que mostren les espècies de peix i marisc dividides segons l’estació de
l’any en què es capturen.
Així, per exemple, a la primavera han de consumir-se llenguados, aladrocs o rap, entre
altres espècies. Pel que respecta al marisc, en esta estació és preferible adquirir gamba
roja o blanca, calamaret o polp blanc.
Esta informació arribarà a partir de hui a la ciutadania a través de pòsters i imants per a la
nevera, formats pensats perquè les dades puguen ser consultades de manera còmoda
sempre que es desitge. Tots dos elements es repartiran en punts clau per a la seua difusió
com a escoles, pescateries i centres públics municipals.
Des del consistori es recorda que consumir productes del mar fora de temporada no
solament afecta el medi ambient sinó també a la seua grandària i sabor.
«L’objectiu principal de la campanya és informar i conscienciar al ciutadà sobre el millor
moment per a comprar cada tipo de peix, atesos els valors de sostenibilitat i qualitat», ha
explicat el regidor en funcions de Medi Ambient, Hugo Font, durant la presentació d’esta
acció que ha tingut lloc este matí en el port pesquer de Cullera.
Per la seua banda, Vicent Pérez, president de la Confraria de Pescadors, ha assenyalat
que al voltant de 150 persones depenen directament a Cullera de la pesca. En eixe sentit,
ha reivindicat la necessitat d’incentivar el consum del producte local per a afavori l’economia del municipi enfront de les importacions massives de peix, especialment
procedents de la Xina, que copen el mercat.
Sobre este assumpte, ha recordat que diàriament es pot comprar peix fresc de Cullera en
la pescateria de la llotja del port. Pérez ha posat en valor el producte local i altres
iniciatives com el caldo de peix produït per la confraria que està aconseguit un notable èxit
entre els consumidors i ara comença a fer-se lloc en la restauració local.
Amb el consum en l’època adequada s’eviten la conservació de productes marins en
cambres frigorífiques i els transports transfronterers, amb la conseqüent disminució en la
contaminació. A més, tots dos processos poden afectar les propietats nutricionals del peix
i el marisc.
Un altre dels avantatges és la reducció de l’ús de plàstics. En consumir el producte fresc
disminuïx el nombre d’envasaments, generant així menys residus. També es respecta el
cicle de vida de la fauna.