La parròquia de Santa María la Major d’Oliva presentarà el divendres 15 de febrer a les 20 hores una segona imatge de la Mare de Déu recentment restaurada per María Gómez, professora d’Història de l’Art de la Universitat de València, amb la col·laboració de l’oliver Rubén Vázquez, graduat en Història de l’Art.
Es tracta d’una bellíssima escultura de la Verge Maria tallada en fusta per un autor anònim entorn de l’any 1.500, que mesura 153 cm d’altura i que durant molts anys va presidir la façana del temple parroquial. L’any 2.000 va ser substituïda per una rèplica i instal·lada l’original en el Museu parroquial.
Presentava un alt nivell de deterioració que posava en perill la seua perdurabilitat en
el temps. Les alteracions més acusades eren degudes en haver estat llargament exposada
a les inclemències climàtiques i contaminants: sol, pluja, gasos, fum, etc.
En el procés restaurador s’han recuperat parts del daurat i policromia originals en zones puntuals del rostre i vestimenta. En la resta de la imatge queda a la vista la fusta del suport. La restauració d’aquesta esplèndida obra d’art permet apreciar, malgrat les mutilacions que presenta, una exquisida imatge mariana del Renaixement, que cal contextualitzar en el període d’esplendor artística que va suposar el Palau Comtal dels Centelles i altres testimoniatges del segle XVI oliver.
Durant l’acte, la senyora Gómez exposarà amb el suport d’un power point les
línies generals de la seua intervenció i Sr. Fernando Cremades, rector de Santa
María, beneirà la imatge, que provisionalment quedarà exposada en el costat esquerre
del creuer al costat de l’altra imatge de la Mare de Déu de finals del segle XV procedent
del convent franciscà. Finalment el Cor gregorià “Cum Jubile” tancarà l’acte amb
una selecció de càntics marians.