L’objectiu és recuperar l’estat natural del riu des de l’embassament de Beniarrés fins al seu desembocadura
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, O.A., (CHJ) ha presentat aquest matí a Gandia les tasques de restauració fluvial que s’estan realitzant al riu Serpis, al tram comprès entre els ponts ‘Torre dels Pares’ i el ‘Pont de Daimús’ . Una actuació que s’ha dissenyat des del departament de Medi Ambient del consistori i que té l’objectiu de recuperar la vegetació de ribera de la llera, compta amb un pressupost que supera el milió d’euros i s’executa sobre un tram d’un quilòmetre i mig de longitud. Cal destacar que aquests treballs formen part de la restauració integral del riu Serpis, una actuació, inclosa al programa de mesures del Pla Hidrològic del Xúquer 2022-2027, que permetrà «recuperar l’estat natural del riu» des de l’embassament de Beniarrés fins al seu desembocadura.
El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, i el Comissari d’Aigües, Marc García, han estat els encarregats d’explicar els detalls del projecte en un acte on també han participat la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto i la regidroa delegada de Medi Ambient, Alícia Izquierdo.
Una actuació que es divideix en dues fases
Marc García ha estat l’encarregat d’explicar com es realitzarà l’actuació i l’objectiu ambiental de la mateixa. La primera fase dels treballs, que van arrencar a mitjans d’aquest mes de setembre, se centren en l’eliminació i el desbrossament de la part aèria de les espècies invasores, la majoria Arundo donax o canya comuna. «Es realitza amb maquinària pesada i l’objectiu és aclarir la zona de canyes, però respectant les espècies autòctones que encara habiten i que cal mantenir, sobretot, per disminuir la potència del riu davant de grans avingudes».
Durant aquesta primera fase d’actuació, que tindrà una durada de 10 mesos, també es procedirà al triturat de les restes del desbrossament, que es barrejaran amb el terreny abans d’instal·lar una cobertura opaca de geotèxtil que romandrà al terreny durant almenys 18 mesos . Es tracta d’una tècnica habitual en les restauracions que realitza l’Organisme a causa de la seva gran efectivitat. Les lones generen calor a terra, eviten que passi la llum solar i que la planta puga fer la fotosíntesi, per la qual cosa el seu rizoma s’esgota i l’Arundo donax no pot tornar a brollar.
Transcorreguts aquests 18 mesos, s’iniciaran els treballs de la segona fase de la restauració integral d’aquest tram del riu Serpis. Primer es retirarà la cobertura geotèxtil i després es realitzaran, de forma periòdica, plantacions d’espècies autòctones de ribera.
Click here to change this text