L’estudi compta amb la col·laboració de l’empresa Global Omnium i està finançat per la Universitat Internacional de València (VIU)
L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest dimarts un projecte d’investigació pioner sobre la prevenció de brots de Covid-19 i d’altres epidèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals a la ciutat, i en el qual participen també l’empresa Global Omnium i la Universitat Internacional de València (VIU).
Es tracta d’un projecte col·laboratiu en el qual participa la regidoria de Sanitat de Xàtiva, amb el seu regidor José Vicente Benavent (qui a més forma part de l’estudi); el director de gestió sanitària de la Comunitat Valenciana Julio Fernández; l’epidemiòleg de l’empresa Global Omnium Raimundo Seguí, responsable de l’anàlisi de les aigües residuals; i a través del director del Màster d’Epidemiologia i responsable de l’estudi Vicente Andreu i de Vicente Gea, degà de la Facultat de Salut de VIU, universitat que ha concedit el finançament per la desenvolupament del projecte.
La investigació està enfocada en l’anàlisi dels diferents nivells de les distintes variants del SARCS-CoV-2 en aigües residuals procedents de distints col·lectors de Xàtiva, relacionant aquests nivells al llarg de la pandèmia amb la incidència acumulada en les distintes onades, amb dades sociodemogràfiques, climàtiques, percentatges de vacunació i les diferents mesures restrictives adoptades durant aquest temps. L’objectiu serà determinar la capacitat predictiva de l’anàlisi d’aigües residuals i generar amb totes les dades recollides un model capaç de previndre futurs brots d’infecció en poblacions específiques.
Possibilitat d’anticipar-se
«Aquest és un treball de vora dos anys arreplegant dades de les aigües residuals de Xàtiva que té l’objectiu de crear una alerta primerenca d’infecció epidemiològica. És un treball pioner en tot l’estat, el qual permetrà fer una previsió amb temps basada en les aigües residuals», ha indicat el regidor de Sanitat de Xàtiva José Vicente Benavent.
Per la seua part, el director del projecte i també del Màster d’Epidemiologia a VIU Vicente Andreu ha manifestat que «l’objectiu és avançar-nos a brots futurs amb un sistema sentinella a través del qual, amb un anàlisi massiu de dades, es puga desenvolupar un model predictiu com a ferramenta posterior a dur a terme a Xàtiva però també a ciutats similars». El projecte es troba en una fase avançada però continuarà desenvolupant-se durant el proper any o any i mig, moment en que es testarà.
Raimundo Seguí, epidemiòleg de l’empresa Global Omnium, ha explicat com es realitza la tasca i ha indicat que «és una ferramenta que serveix per a esbrinar tendències i per a avançar-te a la realitat que et vas a trobar entre la teua població dues setmanes després. Portem més d’un any i mig fent aquesta tasca a moltes poblacions, i en el cas específic de Xàtiva s’ha sectoritzat en distintes zones, arribant fins i tot a edificis o espais particulars. Tenim una quantitat immensa de dades i ara estem treballant en poder aplicar aquest sistema a altres sistemes infecciosos en els quals es puga aprofitar la seua excreció en aigües residuals, com ara les malalties de transmissió sexual o les variants d’altres com la grip».
Per últim, el degà de la Facultat de Ciències de la Salut de VIU Vicente Gea ha expressat que «una de les responsabilitats de les universitats és generar coneixement i per això recolzem projectes d’investigació com aquest, que poden ajudar molt a millorar les condicions de vida i de salut de la població. És un estudi pioner sobre informació d’una població concreta, que podrà aportar solucions futures anticipant-se a futurs brots».