Benifairó inicia la segona fase d’eliminació de la canya al Riu Vaca

 Les actuacions s’emmarquen dins del conveni signat pels ajuntaments de Benifairó, Barx i Simat, mitjançant la Mancomunitat de la Valldigna, amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a l’eliminació de la canya

 

Este dimecres, han començat els treballs de la segona fase per a l’eliminació de la canya en el Riu Vaca, que consistirà en l’eliminació de la canya en un kilòmetre més, des de la depuradora fins al pont de Pas del Castell, més la reconstrucció de les motes i la col·locació del geotextil. Amb aquesta intervenció de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, quedarà pendent una última fase fins al final del terme. Per la seua banda, la Mancomunitat començarà a realitzar tasques de reforestació de la ribera del riu en llocs concrets de la primera fase, retirant-se en aquests llocs el geotextil. Aquesta reforestació es realitzarà amb la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica i la Conselleria de Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

El juliol del 2018, gràcies a les gestions portades a terme pels tres ajuntaments, Benifairó, Barx i Simat, mitjançant la Mancomunitat de la Valldigna, es firmà un conveni amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a l’eliminació de la canya (arundo domax). En una primera fase es treballà des de Simat fins a la depuradora de Benifairó, al voltant d’un kilòmetre. S’instal·laren lones de geotextil, les quals estan des de llavors, i que han permés l’eliminació total del rizoma de la canya. El manteniment ha sigut portat a terme per la brigada de treballadors forestals de la Mancomunitat, els quals han reparat els danys ocasionats en les mantes de geotextils provocats per les avingudes d’aigua i possibles brots de canya.

 

Projecte estratègic per a Benifairó

 

La importància del projecte des del punt de vista mediambiental és cabdal per a la Valldigna, sols cal passejar-se pels indrets on s’ha eliminat la canya per adonar-se de la qualitat de l’aigua, i la quantitat de fauna que hi ha actualment al riu. Però també com el riu ha esdevingut part de la vida dels veïns, que, amb el bon temps, fins i tot prenen el bany.

Des del govern benifaironer assenyalen que “la recuperació del riu és un projecte estratègic, el poble no podia tindre un mur de canyes tapant i fent inaccessible la Vaqueta. Després de moltes dècades, els xiquets tornen a nadar al riu, de forma que l’hem incorporat a la vida quotidiana dels benifaironers. La nostra il·lusió és anar fent i acabar la tercera fase, on hi és l’Assut dels Alberola, en aquesta legislatura.”