Ontinyent reforça l’atenció psicològica davant l’agreujament de les mesures anticovid

El servei “Ontinyent t’acompanya” pioner a la Comunitat Valenciana acumula ja 120 hores d’atenció als seus primers mesos de funcionament estable

La salut mental és fonamental per garantir el benestar emocional saludable. Per això, l’Ajuntament d’Ontinyent des del mes de setembre ha reforçat l’atenció psicològica per a majors de 65 anys a través del programa “Ontinyent t’acompanya”, un servei estable i pioner a la Comunitat Valenciana d’acompanyament psicològic. Es tracta d’un servei que des del passat 24 de setembre acumula 120 hores d’atenció, període al qual s’ha realitzat atenció a 65 persones.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, manifestava que “la pandèmia de la Covid-19 ens ha demostrat la importància de cuidar la nostra ment i com d’importants són les nostres relacions socials per al nostre benestar emocional” perquè “totes i tots ens hem vist afectats, però els nostres majors molt més. Són grup de risc i per això han estat més aïllats que qualsevol de nosaltres” exposava.

Una situació que junt a l’agreujament de les mesures per detindre l’avanç de la pandèmia a la ciutat, ha retardat l’inici de la programació de Majors Actius prevista per als primers mesos. En aquest sentit, el regidor de promoció de l’autonomia, José Rafael Sanchis, manifestava que “tot i que no hi ha activitats, no hem deixat d’atendre als nostres majors. Estem setmanes, hem donat prioritat al servei d’acompanyament psicològic”, exposava Sanchis. El regidor recordava que “una vegada la situació es normalitze i podem garantir la seguretat de totes les activitats recuperarem la programació, però mentre estarem acompanyant als nostres majors per evitar que la soledat no destijada que poden provocar les noves mesures anticovid afecte directament a la qualitat de vida i a la salut dels nostres majors”, manifestava.

 

Pla de Lluita contra la soledat no desitjada

En concret, a estos primers mesos de funcionament s’ha contactat amb 52 persones que havien contestat a l’enquesta que es va dur a terme abans de la pandèmia al marc del Pla de Lluita contra la soledat no desitjada. A més, durant aquest temps altres 13 persones han accedit directament al servei a través del telèfon acumulant-se un total de 120 hores d’atenció.

La regidora de Política per a les persones, Paula Soler, exposava que “per al Govern d’Ontinyent atendre a les persones majors sempre ha sigut una prioritat” i per això “aquest servei té com objectiu atendre la salut mental dels i les majors a l’igual que veníem fent amb la física a través d’activitats dels programes d’envelliment actiu”, remarcava. La regidora exposava que aquest reforç de l’atenció psicològica és fonamental perquè les persones majors que han vist les seues rutines, de nou afectades, puguen fer front i gestionar situacions quotidianes, conflictes o vivències socials i familiars”, explicava.

Cal recordar que el servei d’acompanyament psicològic es presta dimarts i dijous de 10:00h a 13:00h telefonant al 652 99 76 64. És atès per la psicòloga ontinyentina Charo Guerola, especialitzada en clínica i psicologia familiar, qui fa una valoració especialitzada d’estes persones i determina si necessiten un acompanyament, ja siga a través d’un seguiment telefònic o derivant a algun dels programes d’envelliment actiu de l’ajuntament; al voluntariat de serveis socials si no es detecta ninguna patologia; o si hi ha que fer una intervenció clínica amb elles i un seguiment més exhaustiu del cas.