Es treballarà amb la participació d’ADIEM i serà presentat coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental
L’Ajuntament d’Ontinyent elaborarà un protocol per als mitjans de comunicació locals al marc del seu Pla Municipal per a la Prevenció de les Conductes Suïcides 2020/2021, que es preveu presentat al voltant del Dia Mundial de la Salut Mental, que es celebra el 10 d’octubre.
La regidora de Política per a les Persones, Paula Soler, explicava que per a l’elaboració d’aquest protocol es comptarà amb la participació activa de L’Associació ADIEM per a la defensa i integració del malalt mental i dels mitjans de comunicació locals, junt amb el departament de premsa municipal, “per tal de debatre al voltant de com s’ha de tractar una problemàtica que existeix a nivell mundial però que es concreta als municipis, i cap a la qual s’acostuma a mirar cap a altre costat”.
L’elaboració d’aquest protocol és un dels eixos de treball al marc del Pla, que va suposar la posada en marxa a principis d’any d’una Comissió Interdepartamental presidida per l’Alcalde, Jorge Rodríguez, i que compta amb la participació de les regidores de Política per a les Persones i Igualtat; representants de la Policia Local, Nacional i Guàrdia Civil; ADIEM ; tècnics municipals del departament de Serveis Socials, Educació i el Gabinet Psicopedagògic; responsables sanitaris d’Urgències i Atenció Primària i també de la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives.
Altres aspectes a abordar al marc del Pla són la creació d’un reglament d’actuació davant possibles casos de suïcidi o intent; accions de formació específica als diferents sectors professionals implicats; l’impuls a una campanya en xarxes per atendre i deixar d’estigmatitzar la conducta suïcida; o la intervenció en llocs estratègics i espais on són més freqüents les conductes suïcides, com ara els ponts de la ciutat.
Pla pioner
A Ontinyent, segons un informe estadístic elaborat per la Policia Local respecte al període 2017-2019, hi ha constància a la ciutat de 87 temptatives i 6 suïcidis consumats. D’estos 96 casos entre temptatives i suïcidis, 52 són homes i 41 dones. Per edats, 10 persones tenien menys de 20 anys; 13 entre 20 i 30; 11 entre 30 i 40; 22 entre 40 i 50; 17 entre 50 i 60; 6 entre 60 i 70; 3 entre 70 i 80; i 1 entre 80 i 90. Dels casos consumats, 4 van ser homes i 2 dones.
Paula Soler explicava que a estes dades caldria afegir els casos als quals no ha hagut intervenció policial, el que dona idea d’un problema “davant el qual, a nivell municipal, només algunes grans capitals de província com València, Cáceres o Salamanca amb més de 300.000 habitants han anunciat que estan treballant en esta línia, però sense que haja trascendit un Pla d’Actuació amb accions concretes com el nostre, i menys en ciutats menudes o mitjanes”.