El document compta amb una partida de 4,5 milions per a inversions
El plenari municipal va aprovar els pressupostos 2020 per a Xàtiva, amb els vots a favor del PSPV-PSOE i de Ciutadans, i els vots en contra de Xàtiva Unida i el Partit Popular.
L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va exposar en la seua intervenció que “el pressupost marca les prioritats d’un govern, i aquest pressupost aposta per les inversions i els increments en les polítiques socials i de millora dels serveis públics”, i va destacar “l’aposta per les polítiques que milloren la qualitat de vida de les persones, que aposten pel Benestar Social i que consoliden els serveis que es presten a nivell municipal”.
Cerdà també va fer un esment a la reducció del deute, que a finals de 2020 se situarà per primera vegada per davall del 30% del pressupost global de l’Ajuntament.
“Els 4,5 milions d’euros d’inversions se’n van totes als serveis públics, especialment a Educació i Sanitat. Cal destacar la inversió en el Ribera, l’Attilio Bruschetti, el Costera i el Pla de la Mesquita, que començaran aquest exercici i s’estendran al llarg de la legislatura, però també les inversions per a adaptar l’accessibilitat del consultori auxiliar de la Seu que empra principalment gent major”, va incidir l’alcalde de Xàtiva, qui també va fer referència a la gratuïtat de l’educació amb la implementació de 150.000 euros destinats a ajudes per a les escoles infantils de 0 a 3 anys. “Anem a treballar per a que en este exercici siga gratuïta tota l’educació de 2 a 3 anys, completant la resta de forma gradual al llarg de tota la legislatura passant a la resta de trams d’edat. Els pares i les mares poden estar tranquils perquè anem a complir els nostres compromisos”.
La proposta va comptar també amb el vot favorable de Ciutadans, que va explicar que “és un punt de partida que ha de tirar endavant per tal de no bloquejar inversions i propostes que aquest equip de govern vol llançar”. El portaveu Juan Giner va destacar que “acceptàrem formar part del govern per a dotar-lo de certa estabilitat, i per això recolzem aquest pressupost. Però recordem que açò no és un xec en blanc, i hi ha que complir les promeses”.
Miquel Lorente, portaveu de Xàtiva Unida, va expressar que “possiblement aquest és un dels punts més importants que es voten anualment a la sessió plenària”, i va defensar el vot en contra de la seua formació argumentant que “no s’ha creat un espai de diàleg, i hem de ser capaços d’arribar a consensos que no s’han complit per molt que es diga que sí”. Lorente també va assegurar tindre “seriosos dubtes” de que es puguen executar les inversions del Pla Edificant en la present legislatura, i que “aquestes polítiques són un teatre de baixa qualitat”.
La portaveu del Partit Popular, Maria José Pla, va defensar per la seua part que aquest augment del pressupost “ve fomentat per la pujada de l’IBI, de l’aigua i del fem als ciutadans”, i que les pujades en les inversions venen promogudes principalment pel Pla Edificant, ”que es pot convertir en una trampa per a la ciutat”.
Cerdà va lamentar el vot en contra de Xàtiva Unida i el Partit Popular, i va respondre als seus arguments en contra assegurant que “el que és de baixa qualitat política són aquelles formacions que són incapaces de sumar-se a treballar per aquesta ciutat i prefereixen quedar-se en l’oposició per a donar lliçons, en lloc de treballar colze a colze amb el govern per millorar Xàtiva”.
A més a més, també es va aprovar la modificació puntual de la RPT de l’Ajuntament de Xàtiva, i la designació dels Representants municipals en els Consells Escolars dels centres amb els vots a favor del PSPV-PSOE i Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular i de Xàtiva Unida; mentre que la designació dels nous membres de la Junta Rectora del Consell Esportiu Municipal va ser aprovada per unanimitat.
Al plenari també es van presentar dues mocions, que van resultar ser aprovades. Una d’elles, presentada per Xàtiva Unida, sobre la reivindicació d’un finançament just, aprovada per unanimitat; i altra presentada pel Partit Popular per tal de condemnar els disturbis ocorreguts a Catalunya que va ser aprovada amb algunes modificacions de l’original per part del PSPV-PSOE, PP i Ciutadans, i el vot en contra de Xàtiva Unida.