Un memorial dissenyat per ARFO ret homenatge a les 70 víctimes de la Guerra Civil a Oliva

L’escultura identificarà a les vora 70 víctimes del franquisme a Oliva que van ser assassinades en temps de pau i soterrades en fosses comunes als cementeris de Paterna, Gandia i Sueca.

 

El projecte de memorial que ha dissenyat ARFO (Associació de Represaliades i Represaliats pel Franquisme a Oliva) amb l’objectiu de rememorar i retre honor a les víctimes del franquisme es va presentar ahir dia 6 d’octubre del 2020, a les 18.30 hores, en el saló de plens de l’Ajuntament d’Oliva.

La presentació ha estat a càrrec de la presidenta de l’Associació de víctimes del franquisme a Oliva, Teresa Llopis i l’arquitecte que ha dissenyat el monument, José Colomar. Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, obri l’esdeveniment donant les gràcies a tots els assistents i disculpant als que no hi van poder assistir per raons d’aforament. Seguidament, ha donat unes paraules de suport a la iniciativa d’ARFO a la que l’Ajuntament s’adherirà.

«…reiterant el que ja sabeu, teniu tot el suport de l’Ajuntament d’Oliva que des de fa ja un temps ha estat treballant per recuperar la memòria amb diverses accions i actes. I m’agradaria destacar que la construcció d’un memorial és un acord de ple ja adoptat en 2017 i ara s’apropa el moment de materialitzar-ho.» Va afegir Josep Escrivà, en qualitat de Regidor de Memòria Democràtica en l’Ajuntament d’Oliva.

Tot i que a l’acte s’han convidat als membres de cada grup polític que configura la corporació municipal, només han assistit membres del Govern Municipal, Ana Morell, Vicealcaldessa i Miguel Monzonís, Regidor de Cementeris. A més també han assistit representants de diverses entitats participatives del municipi d’Oliva i de la Comarca de la Safor: Agenda Local 21 d’Oliva, Associació Progreso i Solidaridad i Associació de Republicans de la Safor. També delegats de cada una de les fosses comunes en les quals hi ha cossos de veïns i veïnes d’Oliva, 100, 111, 112, 114, 115. 126 i 128.

Monument carregat de connotacions simbòliques

En finalitzar l’acte, tots els assistents han manifestat la conformitat i bon gust de l’obra proposada i l’Alcalde d’Oliva, David González, ha donat unes paraules de conclusió:

En paraules de l’Alcalde d’Oliva, David González «…este saló de plens que ja va acollir l’acte de constitució de l’Associació de Familiars de Represa liats pel Franquisme a Oliva, és el lloc idoni per a donar a conèixer este projecte per les connotacions democràtiques que té un Ajuntament, però també perquè és la casa de totes i tots. Precisament este saló de plens, en 2017 va acordar donar compliment amb la llei de memòria democràtica i entre les mesures d’acord figura la creació d’un monument memorial a les víctimes…».

El monument, carregat de connotacions simbòliques, estarà ubicat en una jardinera cavada per baix del nivell del sol i emplenada de pedres blanques que simbolitza una fosa amb restes calcaries dels ossos, fins al moment sense identitat. Consta d’una estructura metàl·lica d’Acer Cortén (amb acabats oxidats artificialment) que fa al·legoria al mur oxidat per la sang derramada i pel pas del temps fins trobar la pau. Este mur conté el llistat dels 70 noms de les víctimes en acer polit que conformen una escala que emergeix des de la fossa buscant una apertura en forma de finestra. Uns bancs, enllumenat i paviment diferenciat farà de l’obra un espai per a l’experiència i una olivera, símbol de pau i perennitat, protegirà la intimitat del monument i de les persones que el visiten.