Home Actualitat L’Hospital de Gandia i la UPV dissenyen un sistema per a estudiar les paràlisis facials

L’Hospital de Gandia i la UPV dissenyen un sistema per a estudiar les paràlisis facials

L’Hospital de Gandia i la UPV dissenyen un sistema per a estudiar les paràlisis facials

Personal facultatiu del Servei de Rehabilitació de l’Hospital Francesc de Borja i investigador del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV) estan treballant en un projecte informàtic per a realitzar una avaluació objectiva que diagnostique de forma més precisa les asimetries i els patrons de moviments facials (sincinèsies) derivats d’una paràlisi.

El sistema, basat en l’ús de noves tecnologies de la informació i la comunicació i de tècniques de visió artificial, d’una banda, persegueix avaluar de manera objectiva i mesurable, els trets i les asimetries de la cara presents en la paràlisi facial i realitzar un seguiment precís de la seua evolució.

D’altra banda, es proporciona una eina informàtica per a automatitzar la programació i seguiment de la realització d’exercicis de rehabilitació per part del pacient tant a l’hospital com en el seu domicili.

Per a això, s’utilitzen dispositius informàtics que guiaran de forma amigable i controlada a cada pacient en la realització dels exercicis (fins i tot comprovant i registrant la correcta realització dels mateixos), en lloc de fitxes d’exercicis en paper.

Les aplicacions guardaran les dades dels exercicis realitzats de forma automàtica en una base de dades per a la seua posterior anàlisi per part del professional mèdic, així com per a analitzar l’evolució temporal del pacient al llarg del tractament. Amb això, el projecte també permetrà millorar l’eficàcia de la infiltració de toxina botulínica en el tractament de les sincinèsies.

El projecte és un dels seleccionats pel programa de col·laboració Polisabio, desenvolupat per la Fundació Fisabio i la UPV, l’objectiu de la qual és posar en contacte a professionals de l’àmbit sanitari, d’una banda, i de l’àmbit de la investigació universitària, per una altra, per a dur a terme projectes d’innovació com aquest, que ja compta amb 3.000 euros de finançament per a accions preparatòries.

En ell participen Rosa Muñoz, Modest Alcanyís, Blanca Zafrilla, Reyes Bononad i Miguel Salmerón, del Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Gandia; Ana Coloma, del Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Requena, i Fernando Boronat i Carlos Palau, investigadors dels Campus de Gandia i de València, respectivament, de la UPV.

Avaluació objectiva 
El sistema proposa un abordatge millor i més innovador que busca una avaluació objectiva en la pròpia consulta o fins i tot en la pròpia llar del pacient, que ajude el facultatiu a dissenyar un programa terapèutic mitjançant exercicis personalitzats i a controlar i tractar les possibles complicacions que puguen sorgir durant aquest.

Així, aquest sistema permetrà un mesurament automàtic precís i objectiva; una anàlisi de l’evolució; la possibilitat de prescriure tractaments més personalitzats optimitzant recursos, i una aplicació gràfica amigable amb interfície fàcil d’usar i intuïtiva, de manera que fins i tot personal no qualificat puga realitzar l’avaluació, augmentant el seu ús generalitzat i reduint el cost d’aquesta.

El sistema permetrà reduir el nombre de consultes mèdiques i desplaçaments del pacient per a tractament fisioteràpic a l’hospital, facilitant, a més, el compliment del pla terapèutic personalitzat prescrit en el seu propi domicili.

D’altra banda, permetrà utilitzar la toxina botulínica amb major precisió, amb dosis molt més ajustades, que milloraran el resultat terapèutic i disminuiran el número de re-infiltracions, amb el consegüent estalvi en els costos del tractament, per la qual cosa a despesa farmacèutica es refereix.