Durant 2019 s’han realitzat 103 parts de lesions
L’hospital Francesc de Borja de Gandia ha acollit dues jornades sobre violència de gènere
amb la finalitat de donar a conéixer els recursos i accions dels diferents sectors que intervenen una vegada es detecta un possible cas de violència de gènere. Així, s’ha posat de manifest la importància de la coordinació entre tots aquests àmbits: el sanitari, el judicial, el policial i el social.
La doctora Rebeca Cremades, metgessa del centre de Salut Pública de Gandia, ha explicat que el professional sanitari compta amb un programa informàtic que li guia en el garbellat a les dones, de manera que se’ls realitza un qüestionari en el qual es pot arribar a detectar si la pacient és víctima de violència de gènere. Els casos de violència són tant físics com psicològics i/o sexuals.
En 2019 s’ha realitzat el garbellat a 4.500 dones del departament de salut de Gandia i s’han detectat 20 casos positius, dels quals 18 han sigut per violència psicològica. A més, s’han registrat 103 parts de lesions.
Tots els comunicats mèdics arriben al jutjat de Violència de Gènere de Gandia, el jutge titular del qual, Antonio Hernández, ha explicat en les jornades quin és el procediment que se segueix, tant si hi ha denúncia per part de la dona com si no n’hi ha.
Així, el jutge ha recalcat que si a més del comunicat, existeix una denúncia per part de la víctima, el procés se simplifica. En qualsevol cas, ha afegit, si la dona no vol continuar amb el procés i no acudeix al jutjat, aquest té l’obligació de seguir amb la investigació.
En el cas que la dona finalment acudisca, prèviament és atesa per un advocat i una treballadora social, que li ofereixen assessorament sobre ajudes socials, assistència psicològica, etcètera.
A continuació, Ángeles Miñana, policia local de Gandia, ha assenyalat que l’actuació policial més ràpida és protegir a la víctima i buscar-li els recursos que necessite segons la seua situació.
En el cas de la Policia Nacional hi ha dues funcions bàsiques, la investigació i la protecció, tal com han explicat els agents que han participat en les jornades: “la víctima no abandona les dependències policials fins que s’avalua el risc”.
Quan hi ha nivell extrem, la dona pot comptar fins amb la vigilància d’un cotxe policial les 24 hores.
“També controlem els moviments de l’autor; informant la víctima (sempre que la vulga), per exemple, si ha eixit de presó, “ja que pot suposar un risc en un futur”, han afegit.
En les jornades també ha participat Raquel Ruiz, treballadora social del Centre de la Dóna de Dénia: “Donem atenció sempre (24 hores els 365 dies de l’any) i gratuïtament, tant telefònica com directament, i a càrrec de psicòlogues, treballadores socials i advocades”.
Raquel Ruiz ha donat les claus sobre perquè es manté la situació de violència: dependència
econòmica i emocional, amenaces, por, creences culturals i/o religioses, vergonya, antecedents de maltractament en la família d’origen, fills i/o confiança en el canvi.
Finalment, Alba Mompó, psicòloga de l’Àrea d’Igualtat, Diversitat I polítiques Inclusives de l’Ajuntament de Gandia, ha detallat com és la intervenció psicològica. “A moltes dones els costa identificar-se com a víctimes, i pateixen ansietat, depressió, insomni…”, ha destacat.
La regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Gandia, Juana Navarro, i la directora mèdica d’Atenció Primària del departament de salut, Rosa Andrés, han inaugurat les jornades; i la directora d’Infermeria d’Atenció Primària, Ángela Leal, ha moderat la taula redona.