Les sis vegades que València no va plantar les seues Falles

Dos guerres i un «complot» son els altres motius que han impedit la celebració de les Falles

La suspensió de la celebració de les Falles acordada ahir ens pot semblar històrica. Però res més lluny de la realitat, precisament la història és la que ens recorda que, com bé ha apuntat l’artista faller del monument de la Plaça de l’Ajuntament de València “açò també passarà”. Amb esta son sis ocasions en les que els carrers de València es queden sense monuments i la festa sempre ha tornat als carrers de la ciutat. Fem un breu repàs sobre elles.

La primera vegada que es té referència que els monuments fallers no es van plantar va ser el 1886, quan els fallers, «de manera individualitzada», es van negar a pagar la taxa de 60 pessetes que es cobrava com a cànon des de 1851 per plantar els cadafals en els carrers.

La segona vegada que es va vore a València buida de Falles va ser en el 1896, quan el governador civil de València va declarar l’estat de guerra per l’enfrontament bèl·lic d’Espanya amb els Estats Units en la coneguda com a Guerra de Cuba. A dos dies del seu inici, es va decidir no celebrar les Falles, però segons apunten les cròniques, hi va haver cadafals que es van guardar i es van plantar a l’any següent.

La Guerra Civil va suposar la tercera ocasió que València es va quedar sense celebrar la festa fallera. A l’inici del conflicte, moltes comissions falleres van començar a destinar els diners recaptats de les Falles a la causa republicana. En un moment donat, quan la situació era molt complicada, es va decidir que no es plantaren falles per evitar que les multituds provocaren que caiguera una bomba o que es produiren aldarulls violents de qualsevol tipus. Així va ser durant 1937, 1938 i 1939.

Finalment, l‘epidèmia de coronavirus, que fins a la data ha infectat 74 persones a la Comunitat Valenciana i supera els 2.000 a tot l’Estat ha portat a suspendre, per sisena vegada en la història, la festa de les Falles a escassos dies de l’inici del seua setmana gran. Però com ens ha demostrat la història “açò també passarà” i els carrers de València tornaran reviure la música, el color i olor de les Falles.