Les Arts Volant aterren hui a Benirredrà amb «El Tutor Burlat»

La representació tindrà lloc està nit a les 22:00 hores en la Plaça de l’Esglèsia i l’entrada és gratuïta

 

Benirredrà acollirà la representació de l’òpera «El Tutor Burlat» de Vicente Martín i Soler, un espectacle itinerant que porta a cap el Palau de les Arts de València amb el projecte de difusió cultural «Les Arts Volant», en col·laboració amb la Diputació de València, i l’Ajuntament de València. La cita és este dijous 16 de juliol a les 22 hores en la plaça de l’Església, a l’aire lliure i amb caràcter gratuït. La companyia viatjarà en un gran camió preparat, per desplegar-se, convertint-se en el mateix a l’escenari, i oferint una òpera en directe interpretat pels cantants del Centre de Perfeccionament acompanyats de piano. És imprescindible anar-hi amb mascareta i complir la resta de mesures de seguretat front al coronavirus. L’aforament és limitat.

Projecte col·laboratiu

‘Les Arts Volant’ és un projecte de difusió cultural impulsat des de les Arts, en col·laboració amb la Diputació de València i l’Ajuntament de València, que va nàixer en 2017. El seu propòsit és fer arribar l’òpera a qualsevol racó del territori, especialment a aquells llocs amb escassa activitat musical o on seria complicat dur a terme una representació per no tindre els mitjans tècnics o instal·lacions necessàries.

Per a això, la companyia de ‘Les Arts Volant’ viatja en un gran camió preparat per a transformar-se en escenari a la seua arribada a la plaça de qualsevol localitat i, posteriorment, oferir una òpera en directe interpretada pels artistes del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts, acompanyats al piano.

Per a aquesta quarta gira, el títol triat és l’amable, elegant, dolça i una mica picardiosa ‘Il tutore burlato’, de Vicent Martín i Soler, que es presenta en la seua versió traduïda al valencià per Enedina Lloris. Jaume Policarpo és el director d’escena d’aquesta nova producció, amb vestuari de José María Adame i il·luminació d’Antonio Castro.

L’obra

Les Arts recupera la primera òpera que va escriure Vicent Martín i Soler per a aquest projecte divulgatiu, que a més de descobrir la lírica a nous públics, permetrà donar a conéixer la figura del compositor valencià més internacional de tots els temps.

“Martín i Soler portava quasi deu anys absent en el repertori de les Arts”, ha recordat Jesús Iglesias Noriega. Per això, el director artístic ha assenyalat la importància que una iniciativa com ‘Les Arts Volant’ pose en valor la seua obra. “En el segle XVIII un valencià va rivalitzar en popularitat amb Mozart en la Viena imperial, però encara continua sent un desconegut per a la gran majoria de la població, també la valenciana. Gràcies a la col·laboració de Generalitat, Diputació i Ajuntament no sols farem l’òpera més pròxima a la ciutadania, sinó que també posarem en valor el patrimoni cultural d’aquest territori”, ha afegit.

Jovial i fresca com el paisatge del camp romà on ocorre la seua trama, aquesta comèdia primera de Martín i Soler evoluciona des de la crítica vetlada a les fèrries normes socials establides a mitjan segle XVIII cap a la defensa de la llibertat i l’amor per damunt de la convenció i la conveniència, al mateix temps que exposa amb cordial clarividència el nou posicionament social de la dona en els anys previs a la Revolució Francesa.

Per a això, Jaume Policarpo proposa una posada en escena amb una estètica inspirada en les targetes postals romàntiques del segle XIX, de colors tènues, pastel. L’escenografia, que també ha dissenyat el director valencià, n’és “un personatge més. En aquest cas, parlem de panells alegres que es van movent per a crear espais diferents, que donen peu a l’humor i al joc escènic”.

El punt de contrast l’aporta el vestuari, encomanat a José María Adame, que conjuga colors més intensos i elements actuals, que ressalten amb la il·luminació d’Antonio Castro.

El repartiment de l’obra està format pels artistes del Centre de Perfeccionament Aida Gimeno (Violante), Vittoriana De Amicis (Dona Menica), Oleh Lebedyev (Fabrizio) i Omar Lara (Pippo), junt amb els cantants valencians David Ferri (Don Lelio) i Gonzalo Manglano (Anselmo). Carlos Sanchis acompanyarà al piano en totes les representacions de l’espectacle.