L’Ajuntament d’Oliva adquireix una casa amb restes del Palau Comtal.

La casa 10 del carrer del Palau conté arcs, cobertes, pilars i murs de l’edifici senyorial

 

L’Ajuntament d’Oliva a través del Departament de Cultura i Patrimoni Arquitectònic i Artístic ha adquirit per 25.000 euros una vivenda que, segons els informes de taxació, està valorada en 74.000 euros. Aquesta inversió respon a la necessitat d’obtindre aquesta propietat, ubicada al número 10 del carrer del Palau, en incloure elements de l’antic Palau Comtal d’Oliva, Bé d’Interés Cultural.

 

Amb el repte de recuperar a poc a poc el patrimoni històric d’Oliva, «l’Ajuntament va exercir el dret de tanteig i retracte a partir del moment en què el propietari va comunicar que posava a la venda l’immoble inclòs en l’àmbit del BIC del Palau Comtal» ha declarat Julio Llorca, cap del departament responsable. El regidor de Cultura i Patrimoni ha afegit que «no podíem deixar passar l’oportunitat d’adquirir la casa per tan baix preu». Amb dues cases també situades en el que va ser l’edifici senyorial, espoliat i desmantellat a principis del segle, la seua venda excedia les possibilitats del consistori.

 

En l’aplicació del dret de tanteig i retracte al qual se sotmeten tots béns que es venen en l’àmbit dels BIC, l’ajuntament va haver d’esperar la resposta de la Generalitat i del Ministeri de Cultura que, d’acord amb la llei, tenen preferència en l’adquisició pel mateix valor de venda. Ambdues administracions desistiren i, per tant, deixaren via lliure perquè l’ajuntament siga propietari de la casa. L’operació finalment es va formalitzar en el passat ple ordinari de desembre.

 

Segons l’informe dels tècnics, la vivenda del carrer del Palau que ha adquirit l’Ajuntament d’Oliva conté arcs, cobertes, pilars i murs de l’antic edifici senyorial que encara es mantenen, malgrat haver sigut alterats. Juntament amb les restes de la vivenda veïna, aquests elements constitueixen el tram final nord de l’estructura del monument i que, a principis del segle XX, l’espai encara era l’accés al mateix Palau i a altres dependències de la seua circulació interna.

 

Per la seua banda, l’alcaldessa d’Oliva, Yolanda Balaguer, ha valorat l’operació, des de l’inici, molt positivament aquesta adquisició, «que constitueix un pas més en la recuperació del patrimoni d’Oliva». «És la nostra responsabilitat i deure perquè és el llegat dels nostres avantpassats, fruit de la nostra història, cultura i essència com a poble, font de coneixements i informació que ens mostra qui som i d’on venim. Ens permet conéixer-nos millor com a individus i com a societat, atorga identitat com a poble» ha declarat Balaguer.

 

Julio Llorca per altra banda assenyala que «ara s’estudiarà com actuar sobre la vivenda, però lògicament seguirem el ritme que el pressupost de l’Ajuntament d’Oliva permeta, amb el Pla Director de recuperació del Palau Comtal, que es prolongarà més temps».