Home Actualitat La Policia Local de Cullera s’especialitza en ús de la Tàser, l’educació viària i Unitat Canina

La Policia Local de Cullera s’especialitza en ús de la Tàser, l’educació viària i Unitat Canina

La Policia Local de Cullera s’especialitza en ús de la Tàser, l’educació viària i Unitat Canina

Tres agents, degudament equipats i protegits, van mostrar als assistents l’ús del dispositiu electrònic de control que la Policia cullerenca va incorporar ara fa uns anys

Centenars de veïns i turistes han presenciat una demostració en directe de l’ús de la pistola elèctrica Tàser per part de la Policia Local de Cullera en el marc de la III Jornada d’Exhibició d’este Cos que tingué lloc ahir, dijous, en el passeig marítim.

Tres agents, degudament equipats i protegits, van mostrar als assistents l’ús del dispositiu electrònic de control que la Policia cullerenca va incorporar ara fa uns anys a causa de diverses actuacions amb arma blanca per a poder resoldre este tipus de situacions utilitzant el menor ús de la força possible i reduint així les lesions tant de l’agressor com dels agents.

La Tàser comporta una gran càrrega de formació per a la seua utilització. La plantilla compta amb un pla de formació anual quant a l’ús i maneig del dispositiu, explica la regidora de Policia Local, María José Terrades.

Els assistents foren testimonis de dos escenificacions en les quals la Policia va resoldre una situació de risc mitjançant l’ús de la Tàser. En una d’elles es va arribar a efectuar un tret real a un agent que comptava amb un equip de protecció.

En el primer supòsit, una persona molt alterada que deambulava pels carrers armada amb un pal destrossant tot el mobiliari públic que trobava al seu pas va ser reduïda. En esta ocasió, els agents no van necessitar disparar la Tàser. Simplement amb el seu ús dissuasiu i verbalització van contindre la situació, arrestant a l’agressor.

En el segon, una persona alienada esgrimia un ganivet i amenaçava d’utilitzar-lo per a fer-se mal a sí mateixa o a qualsevol altra persona que se li acostara. El policia es va vore obligat a disparar-li per a evitar que l’agressor es fera mal a ell mateix o als agents.

El funcionament de la Tàser immobilitza temporalment a qui rep el tret. El dispositiu efectua una descàrrega automàtica de 5 segons, temps en què l’agressor queda paralitzat i els policies han de treballar coordinats per a contindre’l. Després d’eixe breu espai temporal, l’agressor recupera totalment la seua mobilitat sense més seqüeles que dos arpons de diminutes dimensions, que els agents extrauen amb summa cura i conserven degudament.

Especialització

L’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, va assistir a la jornada i va posar en relleu la creixent «especialització» de la Policia Local de Cullera, que a més d’en l’ús de la Tàser compta amb unitats específiques com la Canina, la de Seguretat Viària o la lluita contra la violència de gènere.

El primer edil va anunciar la incorporació de nous vehicles per a millorar el servei de la Unitat Canina i va destacar la millora en les instal·lacions per a atendre la ciutadania i optimitzar les condicions de treball dels agents després de la recent obertura de la nova Central del carrer Sueca, una de les millors comissaries de la Policia Local en la Comunitat Valenciana.

Per part seua, l’intendent cap, Juan José Figueres, avançà que ja treballen en la creació d’una Unitat Dron que, previsiblement, entrarà en funcionament l’any vinent per a reforçar les labors de vigilància.

La jornada va comptar amb la presència del director general de l’Administració Local, Toni Such, qui va emfatitzar que des de la Generalitat es treballa per a aconseguir una Policia Local «potent» que acabe exercint de forma «global» les funcions d’una policia autonòmica a l’ús.

La mostra policial va comptar també amb un parc d’educació viària, tallers de conscienciació contra la violència de gènere, un simulador de bolcat de cotxes, l’exposició de la flota de vehicles policial i un espai d’atestats on s’efectuaven proves d’alcoholèmia i drogues a més d’una exhibició de la Unitat Canina.