El toc de campanes d’Albaida prepara la seua candidatura per Bé Immaterial de la Humanitat

El President de la Generalitat i l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO han presidit l’acte, al costat de representants de totes les institucions

Ahir es va celebrar a Albaida, amb la presència del president de la Generalitat, l’Ambaixador d’Espanya davant la UNESCO, l’Alcalde d’Albaida, altres autoritats, i nombroses colles de campaners, un acte promocional de la candidatura que aquest any presenta d’Estat Espanyol a la UNESCO, que es El Toc Manual de Campanes, perquè siga declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Campaners d’Albaida al costat de Hispania nostra i el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, en nom i representació de tots els campaners i campaneres d’Espanya, han estat les impulsores d’aquesta candidatura en la qual es porta treballant des de 2018.

Tradició ininterrompuda des del S.XIII

Albaida conserva el Toc Manual de Campanes de manera diària i ininterrompuda des del segle XIII i va ser declarada pel Consell de la Generalitat el passat 1 d’octubre de 2021, Capital Valenciana del Toc Manual de Campaners.

Els campaners d’Albaida i els vinguts d’altres pobles, han rebut a les autoritats a la plaça major, seguidament s’han dirigit a l’Escola de Formació del Museu Internacional del Toc Manual de Campanes, MitMac, on han signat en el llibre de la ciutat d’Albaida, per després visualitzar el vídeo del projecte MitMac.

A continuació als peus del campanar, s’han realitzat els parlaments, on Martí Jordà, President de campaners d’Albaida ha destacat la il·lusió col·lectiva que existeix en aquesta candidatura i ha demanat a les institucions el suport econòmic per fer realitat el projecte MitMac, així com també ha fet una petició a l’Ambaixador perquè es deixe la pell per treballar a aconseguir aquesta declaració mundial.

Per la seua banda el President de la Generalitat Ximo Puig, ha valorat aquesta candidatura del Toc Manual de Campanes, com un patrimoni autèntic que ve de les nostres arrels i que ens projecta cap al futur.
L’Ambaixador José M. Rodríguez Uribes, s’ha compromés a treballar per aconseguir aquest repte, en la ciutat de Rabat en Marroc, en la convenció que celebra la UNESCO a partir del pròxim 28 de novembre de 2022.

L’alcalde de la ciutat, Josep Antoni Albert, va voler destacar la importància de la unitat per a fer arribar la candidatura amb força i aconseguir la Declaració, així com, a l’hora de treballar per aconseguir fer realitat el Museu Internacional del Toc Manual de Campanes d’Albaida, un dels pilars fonamentals per a garantir la salvaguarda del Toc Manual per a les properes generacions junt amb l’Escola de Campaners.

L’acte ha estat seguit per multitud de veïns i veïnes d’Albaida i d’altres poblacions.

També s’ha inaugurat una exposició sobre el Toc Manual de Campanes, que estarà exposada en la plaça pintor Segrelles, d’Albaida fins al pròxim 12 d’octubre.

L’acte més emotiu s’ha viscut a la sala de campanes, on tots els assistents han pogut viure i sentir en directe, un repic i un Revolteig de solemnitat a mans dels Campaners i Campaneres, toc que ha fet vibrar als presents i on el President de la Generalitat i l’Ambaixador, han firmat en el llibre d’honor dels Campaners d’Albaida.