Home Actualitat Cultura reconeix la col·lecció museogràfica del vidre de l’Olleria

Cultura reconeix la col·lecció museogràfica del vidre de l’Olleria

Cultura reconeix la col·lecció museogràfica del vidre de l’Olleria

La col·lecció està ubicada a la Casa Santonja-Palau dels Marau, un edifici del segle XIX declarat BIC per les pintures murals que alberga

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha reconegut la col·lecció museogràfica permanent del vidre de l’Olleria, que posa en valor la protecció, conservació i divulgació del vidre en totes les seues modalitats, incloent-hi la seua relació amb les artesanies locals.

La indústria del vidre ha sigut una font de riquesa per a moltes famílies i ha generat una xarxa d’empreses auxiliars que ha beneficiat la prosperitat del poble. A l’Olleria es treballa el vidre des del segle XVI, segons les referències bibliogràfiques trobades.

La col·lecció conté unes 1.000 peces aproximadament que representen tots els estils i les modes de vidre que s’han fabricat a l’Olleria des dels seus orígens fins a l’actualitat. Posseeix peces úniques del segle XVIII i del segle XIX, encara que la major part d’aquestes són del segle XX. Al centre de la sala-museu hi ha un forn de vidre tradicional amb tot tipus d’instruments per a modelar, treballar, donar vida i art a aquesta matèria incandescent.

La col·lecció s’ubica a la Casa Santonja-Palau dels Marau, un edifici del segle XIX declarat bé d’interés cultural per les pintures murals que alberga.

L’edifici representa la noblesa il·lustrada i liberal que liderava la societat política i econòmica de l’època. Mostra d’aquest poder sorgeixen les importants pintures murals plenes d’iconografia i simbolisme relacionades amb la maçoneria valenciana. Destaquen especialment les 12 figures humanes de la sala principal que responen a al·legories.