Carcaixent celebra este diumenge la Festa de l’Autogovern

Es lliuraran els títols de Fill Predilecte de la Ciutat al jurista Jose Maria Boquera i Fill Adoptiu al cantant Paco Muñoz.

Este diumenge 13 de març, a les 11:30 hores hores, Carcaixent celebrarà la Festa de l’Autogovern, en commemoració del 446 aniversari de la concessió del privilegi d’Universitat l’11 de març de 1576 i de la independència de la ciutat d’Alzira. Com és habitual, tindrà lloc un acte institucional a l’Auditori de les Dominiques al qual està invitada a participar tota la població.

L’acte, que estarà presidit pel president de les Corts Valencianes, Enric Morera, estarà dividit en dos parts. La primera consistirà en un ple extraordinari en què l’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, procedirà a la lectura d’un discurs institucional. Finalitzada esta part, se n’iniciarà una segona en la que es lliuraran els títols de Fill Predilecte de la Ciutat al jurista Jose Maria Boquera i Fill Adoptiu a Paco Muñoz. L’acte comptarà amb la intervenció de l’escriptor d’Algemesí Enric Lluch i Girbés que farà la introducció al nomenament de Paco Muñoz i del jurista Andreu Boix, que introduirà la figura de José MªBoquera.

Paco Salom, alcalde de Carcaixent, ha animat a tota la ciutadania a participar de l’acte, «totes les Festes d’Autogovern són especials, però esta afegirem una pàgina més a la història de la nostra ciutat reconeguent dos trajectòries brillants on cadascú en el seu camp ha destacat a diferents nivells però amb una cosa en comú, l’estima per Carcaixent, per la seua gent i per la voluntat de contribuir amb la vida social, cultural i política del nostre poble des de l’atruisme, i això és el que volem reconèxer-los de forma pública i oficial este diumenge”.

Paco Muñoz (València, 1939), és intèrpret, compositor de cançons, escriptor i activista cultural que sempre ha tingut una vinculació molt estreta amb la comarca de la Ribera i amb Carcaixent en especial, on va viure de xicotet. Sempre ha mostrat un ferm compromís amb la cultura i les tradicions valencianes i les seues cançons han sigut la banda sonora de diverses generacions.

José Maria Boquera Oliver (Carcaixent, 1929), té una notable trajectòria en el món jurídic i acadèmic, sent a més col·laborador actiu en projectes locals de tota índole educativa, social i d’assessorament jurídic. És professor Honorari de la Universitat de Mendoza (Argentina) i Emèrit de la Universitat de València i Corresponent de la Reial Acadèmia de Jurisprudència i Legislació.

Festa de l’Autogovern

L’11 de març de 1576, el rei Felip II va concedir a Carcaixent el privilegi d’Universitat. Esta concessió va ser l’inici d’un procés que culminaria 13 anys després, el 17 de juliol de 1589, amb un fet de la màxima importància per als carcaixentins com va ser la concessió del privilegi de Vila Reial, que obria les portes a l’autogovern a través de l’exercici de l’anomenada Jurisdicció Suprema. Des de 2001, l’Ajuntament de Carcaixent commemora esta efemèride amb la celebració d’un acte cívic i institucional.

La celebració en el Saló de Plens es va traslladar en 2006 a l’Auditori Municipal de les Dominiques, amb la intenció de facilitar la presència del major nombre de ciutadans, particulars i autoritats. En les edicions anteriors, diversos ponents han parlat ja d’aspectes tan diversos com ara la demarcació territorial de Carcaixent, la seua toponímia, l’escut heràldic, els noms dels carrers i les places, la figura del rei Jaume I el Conqueridor i també a entitats i col·lectius com el personal sanitari per la seua tasca durant la pandèmia, protagonistes de l’acte de l’any passat,