Albaida inicia els treballs de restauració de la Bruja Avería i els Electroduendes

L’expert en material de televisió, cinema i teatre, Juan Villa, serà l’encarregat de portar a terme la restauració dels mítics personatges del programa de La Bola de Cristal de RTVE, es tracta de les peces originals creades en primer moment per a eixir en televisió.

 

Albaida segueix avançant en la posada en valor del llegat del titellaire Alejandro Milán. Des que en els passats mesos adquirirà la col·lecció completa de les obres que l’artista conservava a sa casa de Miami el Museu Internacional de Titelles d’Albaida ha treballat sense descans per a catalogar i investigar tots els materials que hi arribaren. Ara és el moment de poder encarregar els treballs de restauració dels titelles protagonistes del programa de RTVE La Bola de Cristal.

L’encarregat per a dur endavant aquest projecte és l’escultor i expert en restauració de patrimoni televisiu, cinematogràfic i teatral Juan Villa, reconegut per la seua feina a Cuarto Milenio on recrea els elements d’atrezzo per al programa d’Iker Jiménez. A més de ser el custodi de més de 100 titelles del desaparegut Los Guiñoles de Canal+.

Per a Josep Albert, Alcalde d’Albaida, «ha estat un gran esforç per a la ciutat l’adquisició i ara restauració d’aquestes peces úniques de la història de la televisió a Espanya, les quals tenen repercussió fins i tot internacional” i és que “La Bola de Cristal va ser tot un referent i revulsiu de llibertat per a la generació del Baby boom i per això és tot un honor que passen a formar part del patrimoni albaidí per a les futures generacions, on es conservaran i posaran en valor, tal com es mereixen». Per la seua banda el regidor de Promoció cultural i del Patrimoni, Josep Manuel Juan «és un nou impuls per al nostre museu, per a seguir millorant en la conservació del patrimoni artístic del món dels titelles i fent d’Albaida un referent cultural».

Dignificar els Electroduendes

Des de la part més tècnica la directora del MITA, Júlia Rodríguez, ha volgut agrair a Miguel Herrero i a Carlos Alberto Mucha per tota la tasca desinteressada han fet perquè la col·lecció d’obres d’Alejandro Milán acabés en Albaida” i d’aquesta manera “completar la secció de titelles del món de la televisió, on en breu podrem anunciar nous membres vinguts de Canal 9 i d’À Punt”. Pel que fa als Electroduendes, “la sola presencia de Juan Villa en Albaida per a arreplegar-los explica la importancia d’aquest titelles i el repte que té el MITA per davant per a la seua conservació i divulgació” ha conclós Jiménez.

Juan Villa ha explicat que «aquest tipus de titelles eren realitzades per a ser emprades en la televisió, per tant moltes vegades venien maquillades i maltractades en el seu ús» el més habitual és que «es realitzaren còpies de treball per a diferents plànols, on el personatge no estava complet, però en aquest cas ens trobem amb les figures originals, completes, des d’on es crearen les diferents còpies de treballs». «És tot un repte i motiu d’orgull que hagen comptat amb mi per a fer aquest treball, l’aposta és dignificar els Electroduendes i recuperar el seu aspecte original, sense fer grans actuacions, per respectar l’autenticitat de les obres» per tant es treballarà amb els teixits i mecanismes amb molta cura i respecte per a aturar el deteriorament que poden patir pel pas del temps.

La cultura en Albaida no agafa vacances

El regidor Josep Manuel Juan a més ha recordat que si bé el “museu estarà tancat fins a setembre, donades les obres del Palau i a la reestructuració de les sales per a allotjar les noves vitrines del MITA, on es dotarà de major accessibilitat, millorant rampes i accessos perquè puguen gaudir d’ell totes les persones i apropar la cultura i el patrimoni a tothom» la cultura en Albaida no agafa vacances “i bona mostra és la intensa programació del Fil Cultural repleta de concerts, màgia i altres activitats”.

Demà mateix tindrà lloc a les 22.45 h el concert de Lucía Molina en acústic, la cantant va ser finalista de la Voz Kids 2 i s’està consolidant com una de les veus més sensitives del moment.

A més, Albaida compta amb importants reclams turístics i culturals i l’Oficina Tourist Info oberta on s’informa de tot el que es pot fer i visitar a la localitat.