«Afrontem les festes de Gandia amb esperança, volem que siga la Fira del retrobament»

José Manuel Prieto, alcalde de Gandia

José Manuel Prieto, 33 anys llicenciat en periodisme, va començar com a regidor i tinent alcalde en 2015 i des de l’11 de juliol de 2021, alcalde.

Com afronta Gandia aquesta Fira i Festes després de dos anys de pandèmia?

Amb esperança, volem que siga la Fira del retrobament, després d’un any sense Fira i l’altre amb restriccions. Amb certesa econòmica i turística, esperant la recepció de moltíssims visitants, farem de Gandia un punt de trobada amb programació molt participativa i amb diversos actes que, sens dubte, faran gaudir als ciutadans.

Quins són els actes més rellevants d’aquestes festes?

L’entrada de les bandes del Tio de la Porra, tal vegada és l’acte més destacat quant a infància i tradició, un símbol identitari dels gandians, que tenim el presumir de ser. També l’acte inaugural, que comptarà amb una representació teatral de primer nivell, i les diferents activitats en formats per a tots els gustos i públic, tant en carrers, com en recintes tancats, com el concert de Zoo entre altres. Cal destacar també el dia del patró, que celebra el seu any jubilar.

Quin espera amb més ganes?

L’acte que més espere és el Tio de la Porra, que acompanya la meua vivència de la ciutat, m’enorgulleix de formar part de Gandia i em recorda a la meua infància quan em treia del col·legi.

Quines accions destaca des de que va accedir a l’alcaldia de Gandia?

En primer lloc la lluita contra la pandèmia, vaig entrar en un moment de restriccions i una vacunació no completada, però amb l’ajuda en el combat contra la COVID vam poder injectar ajudes de més de 15 milions d’euros, i ara, en plena guerra en el cor d’Europa, ajudes d’1,5 milions d’euros, tot això amb un rumb clar per a Gandia. Hem demanat 40 millions dels quals ens han concedit de moment 5 per a fomentar el turisme i el comerç a la ciutat.

Tenim una inversió de 90 milions d’euros, que govern i alcalde hem batallat en cada una de les administracions perquè Gandia genere noves oportunitats i la ciutadania prospere econòmicament. Gandia està lluny d’arrossegar el deute que l’anterior govern va deixar.

Quins són els projectes o obres que té en marxa Gandia de millora urbana?

En aquest moment el Pla de Sostenibilitat Turística, la millora de l’entrada del Grau, la humanització dels nostres carrers generant qualitat de vida, millorant amb ajudes el comerç, l’accessibilitat i la disposició d’arbres que abaixen les temperatures. Després de Fira vindrà la renovació del Raval, també tenim en marxa les obres de subestació que suposa una millora en la potència elèctrica, el desbloquejat de la situació al polígon i el Pla Edificant que suposa una injecció econòmica a Gandia per a reformar tots els centres educatius de la ciutat.

Com està avançant el Pla Edificant referent als col·legis i instituts que s’estan reformant?

Avança bé, som una de les ciutats amb major inversió, més de 17 milions. Hem acabat la renovació de l’Enric Valor i la del centre educatiu Les Foies, on s’ha construït un col·legi sencer de nou. També tenim acabades les obres al col·legi de Benipeixcar i a l’institut Maria Enríquez. Encara ens queden les obres al Tirant Lo Blanc i al Veles e Vents i l’obra per a salvar l’Ausiàs March, que passe el que passe superarà els problemes de ralentització.

Quin és l’estat financer de Gandia? Ha millorat?

Sí, ha millorat. Hem liquidat el deute comercial de 90 milions amb els proveïdors i empreses de Gandia, se’ls devia el treball que van realitzar durant el govern anterior, hem reduït 80 milions del deute financer, 320 milions, des que vam entrar al govern, un 25% del total i hem aprovat al saló de plenaris el refinançament de 240 milions aproximadament per liquidar el deute sencer, estiga’m obligats o no, tenim la capacitat d’invertir en la ciutat, complint les nostres obligacions i al mateix temps pagant el deute.

Com afronta les pròximes eleccions municipals de 2023?

Jo crec que és un punt d’arribada i no de partida. Ho afronte amb confiança amb la ciutadania, Gandia traça el seu propi camí, sempre emprenedor mirant a l’endavant com a característica dels gandians, amb una forma de governar contant i integrant a tots, he demostrat en aquests mesos que dona resultats. A mi m’agradaria que foren unes eleccions de propostes de futur, continuant tota la tasca que hem fet, però ara és moment de gestionar, ja vindrà el moment de fer campanya electoral.

Quins projectes vol deixar tancats abans de les eleccions de 2023?

Deixarem tancades les obres en marxa, i així serà. Volem tindre-les acabades abans de les eleccions municipals. Vaig demanar disculpes a la ciutadania per la ralentització derivada de la pandèmia i hem représ moltes obres dels mesos que vam haver de parar, però val la pena rematar els projectes, per invertir en la nostra ciutat.

També deixarem acabat el Pla de Sostenibilitat Turística, i en octubre començaran les obres dels dipòsits d’aigües fluvials per a evitar les inundacions de la part nord de la platja. Quan comença una obra s’acaba, i s’acaba amb garanties.

Quin balanç fa de la legislatura de govern en coalició?

És bo, un balanç fructífer i productiu, un pacte amb els ciutadans de Gandia, que són els que decideixen l’aritmètica política i com es forma l’ajuntament. Ens hem de posar tots d’acord encara que puga’m compartim idees diferents, quan sumem, la ciutat guanya, i tots els grups polítics que formem el govern hem tingut una mirada compartida que ha anat bé per a Gandia.