La població compta amb una Casa de Records de la Religiosa impulsada per les Descalces Reals
L’Arquebisbe de València, monsenyor Enrique Benavent, presidirà aquest pròxim dissabte, 21 de gener, en la localitat valenciana de Benigànim, la festivitat litúrgica en honor a Josefa Teresa AlbiñanaGomar, coneguda com la beata Inés (Benigànim, 1625-1696) religiosa agustina descalça que va ser la primera dona valenciana a ser elevada als altars quan va ser beatificada fa més de 130 anys.
A les 11.30 hores tindrà lloc una missa solemne de campanya, en la plaça de la beata, oficiada per monsenyor Benavent, per primera vegada com a Arquebisbe de València, encara que ja havia presidit la festa en anteriors ocasions sent Bisbe auxiliar de València.
“És una celebració exemplar cada any per la seua gran participació de fidels, la missa és multitudinària, i venen nombrosos devots procedents d’altres localitats pròximes», segons indica el rector, Antonio Martínez.
Així, una de les poblacions que prepara el seu viatge a Benigànim per a la festa de la beata és Sueca, des d’on partiran un total de cinc autobusos.
A la vesprada, a les 17 hores, començarà la processó amb la imatge de la beata que recorrerà algunes dels carrers de la localitat valenciana. Per a aquest recorregut, els devots adornen els seus balcons i carrers i al llarg del trajecte els propis veïns i feligresos escenifiquen els miracles atribuïts a la beata.
Casa Records Beata Inés
A Benigànim pot visitar-se la Casa Records Beata Inés, una iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces del monestir de la Puríssima Concepció, San José i Beata Inés per a donar a conèixer la figura, vida i espiritualitat de la beata.
En el recorregut pel museu “es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense”, informen des del monestir.
Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) “en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII”.
La “Casa Records Beata Inés” compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també “la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos”.