Gandia continua en la seua aposta per fomentar la salut comunitària

L’objectiu és donar una eina a la comunitat sense cost econòmic perquè puguen eixir i obtinguen benestar de salut física i mental

Gandia continua fomentant la salut i el benestar personal a través d’un treball conjunt entre el departament de Sanitat i Polítiques Saludables, l’àrea d’Esports, la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Francesc de Borja i els Centres de Salut Pública de Gandia. Així, tal com ha anunciat la regidora de Salut, Liduvina Gil, i la tècnica del departament, Nagore Navarrete, s’aposta per dos programes generadors de salut física i mental com són ‘Entrenant Salut’ i els ‘Grups d’Acompanyament Psicosocial Comunitaris per a Dones’.

«Aquests grups són molt importants per a donar una eina a la comunitat sense cost econòmic perquè puguen eixir i obtinguen benestar de salut física i mental en anar a compartir espai amb altres persones en el temps lliure», ha expressat Gil. Així mateix, es tracta de programes que ja han tingut un desenvolupament mesos enrere i que, fins i tot, es combinen amb altres activitats. Des de tipus cultural com la visita al Castell de Bairén, el centre històric, l’Ajuntament… o reunions d’esmorzars i trobades.

Programes gratuïts

Després de la parada del mes d’agost, des de l’1 de setembre s’ha tornat a activar ‘Entrenant salut’. Es tracta d’una activitat basada en caminades d’una hora o hora i mitja de duració dirigides a la població major d’edat. Els recorreguts tenen el seu punt de partida des de diferents punts de la ciutat i van dirigides per un monitor o monitora. «Tota aquella gent major de 18 anys que es trobe en disposició de caminar i tinga voluntat per tal de millorar la seua salut física i mental pot apuntar-se de manera gratuïta», ha detallat la regidora.

Pel que fa als ‘Grups d’Acompanyament Psicosocial Comunitaris per a Dones’ han continuat realitzant-se durant els mesos d’estiu. Estan dirigits a dones d’entre 30 i 65 anys que senten algun malestar emocional. Per ara, s’han format 3 grups de 15 dones cadascun, que han participat en 8 sessions grupals (1 per setmana) d’una durada d’entre 90 a 120 minuts. «Les que han estat en el programa ara han fet un grup d’acompanyament mutu per a no perdre la relació i continuar avant amb el suport», ha assenyalat Navarrete.

El rang d’edat escollit deriva de la consulta amb l’atenció primària, el qual correspon a les edats amb majors problemàtiques. Tal com ha assenyalat la tècnica del departament de Salut, «les dones han manifestat una millora del benestar emocional molt gran». Tot i això, ambdues han apuntat a la intenció d’ampliar aquest programa a gent major de seixanta-cinc anys, ja que és una necessitat que s’està demandant, i també es pretén formar grups d’homes.

«La salut és un tema de totes les persones i hi ha unes necessitats en l’àmbit de salut commutaria. En el que hem de treballar és en la prevenció abans que les persones requerisquen una medicació o d’una consulta mèdica», ha expressat la regidora de Salut. Per tal que les persones puguen inscriure’s a ‘Entrenant Salut’ i els ‘Grups d’Acompanyament Psicosocial Comunitaris per a Dones’ s’ha habilitat el correu de politiquesaludables@gandia.org i el telèfon 96 295 96 41.