L’AVL donarà suport a la capitalitat d’Alzira amb activitats relacionades amb el centenari del Gran Teatre i la recuperació de les Jornades Jaume I

L’ajuntament i l’Acadèmia acorden impulsar l’estudi sobre el monarca i difondre la seua figura entre els escolars alzirenys

L’acadèmica de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Immaculada Cerdà, s’ha reunit este matí amb tècnics de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira i del Servei Alzireny de Promoció i Ús del Valencià, Serval, i de l’Arxiu Municipal, així com amb l’alcalde, Diego Gómez, i amb el regidor de Cultura, Alfred Aranda, per tal de concretar quins seran els punts que incorporarà el nou conveni singular entre la institució valenciana i el municipi riberenc.

El pròxim mes de març es renovarà este conveni, el primer signat entre l’AVL i un municipi, l’any 2012, i que establix els compromisos d’ambdues entitats per a la promoció del valencià i la difusió dels estudis, activitats i publicacions que realitza l’AVL. «Alzira és el primer dels municipis que va firmar un conveni de col·laboració singular entre l’Acadèmia i l’ajuntament, i la reunió de hui era precisament per a planificar les accions en un any molt bonic per a Alzira, perquè la capitalitat cultural bé mereix una reflexió sobre les activitats que l’Acadèmia podrà fer en este 2022 en el municipi», explica Cerdà. El conveni, amb validesa per als pròxims quatre anys, dedicarà especial atenció en 2022 a la capitalitat cultural d’Alzira, amb el compromís extraordinari per part de l’Acadèmia en l’aportació d’activitats i propostes per a tots els públics: «Volem centrar-les precisament en dos àmbits: els 100 anys del Gran Teatre, ens agradarà mostrar ací també el nostre vocabulari; i també voldríem fer alguna cosa a final d’any amb la figura del gran rei Jaume I, ja que precisament ací és l’espai millor per a reflexionar sobre la llengua del rei i la importància que tingué portar-nos el valencià a estes terres».

 

Propostes variades

En este sentit, han acordat que el pròxim mes de març, al voltant del dia mundial del teatre, Alzira acollirà la presentació del Vocabulari de les Arts Escèniques, una publicació realitzada per l’AVL i que s’ha donat a conéixer durant la pandèmia als principals teatres valencians, el Principal de València, l’Arniches d’Alacant i el Principal de Castelló. Immaculada Cerdà ha explicat que la celebració del centenari del Gran Teatre és una «ocasió fantàstica» per a donar a conéixer el vocabulari. L’acte es farà coincidir amb la presentació del llibre sobre la història del Gran Teatre, 100 anys del Gran Teatre; i coincidirà també amb l’inici de les visites guiades al Gran Teatre per a escolars en març, ha destacat Alfred Aranda.

Immaculada Cerdà va proposar reprendre les Jornades Jaume I en l’any de la capitalitat cultural d’Alzira, tal com li van demanar l’alcalde, Diego Gómez, i l’arxiver municipal, Aurelià Lairón, al president de l’AVL, Ramón Ferrer, el passat mes de novembre. La idea és organitzar les jornades sobre el monarca per a estudiosos i investigadors i fer-la coincidir amb una sessió plenària de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a la ciutat d’Alzira, i celebrar també una visita toponomàstica per a poder conéixer el treball fet per la «modèlica» Comissió de Toponímia d’Alzira per a recuperar els noms propis de carrers i partides de la localitat, ha detallat l’acadèmica. Així mateix, li ha oferit a l’ajuntament el còmic sobre la vida de Jaume I de la col·lecció de l’AVL per a poder personalitzar-ne l’edició i repartir-la entre els escolars de la ciutat.

També està previst la cessió d’exposicions, com la dedicada a l’assagista Joan Fuster en l’any en què es recorda la seua contribució a les lletres i la cultura valencianes. Així mateix, l’entitat aportarà publicacions del seu catàleg editorial al Museu Municipal d’Alzira, MUMA, i a la Biblioteca Municipal per posar-les a disposició de la ciutadania alzirenya.

Altres aspectes que inclourà el conveni és la difusió del treball de l’AVL a través dels mitjans municipals. Més enllà de la presència a Alzira Ràdio, amb l’espai «Parlar per parlar» a càrrec del Serval, Cerdà ha proposat facilitar l’accés als materials de l’AVL, com el Diccionari Normatiu del Valencià, al web municipal i comprometre’s en la difusió dels materials audiovisuals sobre terminologia i vocabulari que elabora l’Acadèmia.

En paraules del regidor de Cultura, Alfred Aranda, la renovació del conveni suposa «consolidar la nostra confiança, amistat, professionalitat amb l’AVL, perquè és el nostre referent. És la institució que vigila, que cuida, que estima, que potencia la nostra llengua i és el nostre marc legal i referencial». Així mateix, ha reconegut que «tenim una relació magnífica amb l’AVL i al llarg de tot l’any fem moltíssimes activitats en conjunt, moltíssimes d’elles a través del Serval, però també a altres àrees com l’Arxiu Municipal i la biblioteca». «Per tant, renovem el nostre conveni amb l’AVL, apostem pel valencià, apostem per la dinamització de la nostra llengua d’una forma seriosa i responsable», ha conclòs Aranda.