El departament de Salut de Gandia realitza 170 tallers en educació sexual en un any

El principal objectiu és promocionar entre les i els joves una vivència positiva de la sexualitata i uns comportaments sexuals saludables

 

El departament de salut de Gandia, a través d’un equip de professionals d’Atenció Primària coordinat pel centre de Salut Pública, realitza aquest curs més de 170 tallers d’educació en salut sexual en 25 instituts dels municipis que comprén l’àrea.

Es tracta del Programa d’Intervenció d’Educació Sexual (PIES) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, centrat en la promoció de “una vivència positiva de la pròpia sexualitat i uns comportaments sexuals concordes amb les opcions més saludables”, sustentada sobre els drets sexuals i les evidències científiques, que pretén “una acció preventiva a través d’una sexualitat plaent, igualitària, diversa i respectuosa”.

Els tallers estan impartits per matrones i infermeres d’Atenció Primària del departament de salut de Gandia formades en la matèria i un psicòleg-sexòleg. Van dirigits a joves de segon i tercer de secundària, i es realitzen dues per grup al llarg de l’any.

Alguns dels temes que es tracten en els tallers són: la identitat sexual i identitat de gènere, l’orientació sexual, els rols i els estereotips sexuals; els drets i les conductes sexuals, i l’anticoncepció, entre altres.

L’Àrea de Gandia té la taxa de participació més alta de la Comunitat Valenciana

Els centres s’inscriuen de manera voluntària al programa sol·licitant-lo a través del Centre de Salut Pública de Gandia. Per a aquest curs 2019-2020 s’han inscrit 25 centres dels 28 del departament, un 89,29%, la qual cosa suposa la tercera taxa de participació més alta de la Comunitat Valenciana.

Cal recordar que el departament de salut de Gandia compta amb servei de Salut Sexual i Reproductiva en els centres de salut d’Oliva, Tavernes de la Valldigna i Corea (Gandia), que donen cobertura a tota l’àrea.

Cadascun compta amb dos metges i dos infermers especialitzats en salut sexual, a més de la consulta del psicòleg-sexòleg de la qual disposa el departament, situada en el centre de salut de Corea. A l’any es realitzen al voltant de 8.000 atencions mèdiques; 5.000 d’infermeria, i més de mil de psicologia-sexologia.

L’estratègia de Salut Sexual i Reproductiva de la Comunitat Valenciana 2017-2021 recull com a principal objectiu potenciar en l’àmbit educatiu l’educació sexual, integral i continuada, considerant-la com a part del desenvolupament i el benestar de les persones.