Fa uns dies va saltar la notícia sobre les denúncies per assetjament masclista d’un professor de l’EOI de Gandia que professores i alumnes havien adreçat a la Conselleria d’Educació. Segons explicaven els mitjans de comunicació es tracta d’un problema latent que s’ha conegut ara, perquè els testimoniatges narren que les actituds masclistes i
d’assetjament denunciades ja es produïen en la seu del carrer Abat Solà, abans, per tant, de 2011.
Un fenomen important i del qual no es tenen dades és la violència de gènere que es produeix en l’àmbit laboral. L’assetjament sexual o per raó de sexe està insuficientment analitzat a les enquestes de l’àmbit laboral i la manca d’enquestes vigents sobre violència masclista agreugen el desconeixement sobre aquesta realitat, cada cop més denunciada. Si a més, com és el cas, això ocorre en un àmbit laboral altament feminitzat com és el de l’educació palesa novament l’androcentrisme a què estem sotmeses les dones en qualsevol espai de la vida quotidiana.
El més preocupant del cas de les denúncies al professor de l’EOI és que a hores d’ara encara estiga impartint classes al centre denuncien des de la xarxa feminista. Segons la Conselleria: “el protocol d’actuació en aquests casos, no és ràpid llevat que es detecte clarament un comportament d’assetjament a professores o alumnes, de manera que, almenys de moment, el professor acusat d’eixes actituds podrà seguir exercint les seues funcions en l’Escola Oficial d’Idiomes de Gandia”.
Des de la Xarxa Feminista de la Safor Valldigna asseguren que els resulta incomprensible que en els protocols d’actuació de la Conselleria no incorporen mecanismes que protegisquen les víctimes mentre es duu a terme el procés disciplinari. Una de les dones assetjades va lamentar per escrit que «no han sigut suficientment protegides en el seu dret a la intimitat i en la seua vulnerabilitat» davant de l’home a qui acusen. Aquest professor lluny de posar fi a les seues actuacions, fins i tot va remetre missatges a les dones que van posar els fets en coneixement de la direcció, «a hores intempestives» i totalment fora de lloc. Fins i tot ha estat una de les agredides qui ha hagut de demanar una comissió de serveis per tal de no haver de seguir treballant amb ell, sobretot amb el procediment en marxa.
«La Conselleria d’Educació hauria de vetlar per l’erradicació d’actituds masclistes en els centres educatius i actuar amb celeritat en casos com aquests. Per què la protecció d’un home és més important que la protecció d’una desena de dones? Per què no se l’aparta del lloc de treball i de les dones denunciants mentre dura el procés de l’expedient?
Senyor conseller des de la Safor demanem que la Conselleria actue ja, volem les aules i els centre educatius lliures del masclisme», reclamen des de la Xarxa.