La Directora General de Participació Ciutadana posa com a exemple a nivell autonòmic les polítiques de participació de Xàtiva
L’Ajuntament ha presentat les Jornades de Participació Ciutadana i Associacionisme que tindran lloc a Xàtiva aquest dissabte 23 de novembre a la Casa de Cultura, en una roda de premsa amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la Directora General de Participació Ciutadana Maria Jesús Pérez Galán i la regidora de Participació Lena Baraza.
L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha destacat que «la participació ciutadana és un dels pilars fonamentals d’aquest govern, amb especial atenció als pressupostos participatius». Cerdà ha destacat «l’aposta decidida per les polítiques de participació per part de l’Ajuntament de Xàtiva» i que «la participació ha d’anar lligada a la Joventut, a l’Educació i fins i tot a les polítiques inclusives o de la igualtat i la dona, pel que aquestes jornades ens permetran conèixer les accions que s’han realitzat en altres localitats».
Cerdà ha convidat a les diferents entitats i associacions de Xàtiva a participar de les jornades, «participant dels pressupostos participatius i sent conscients de l’aprenentatge que ens han donat les darreres experiències».
La Directora General de Participació Ciutadana de la Generalitat Valenciana, Maria Jesús Pérez Galán ha destacat, per la seua part, el recolzament per part de l’administració autonòmica al teixit social i associatiu que treballa les polítiques de foment de la participació, «apostant fermament per entitats com l’Ajuntament de Xàtiva que des de 2015 ve treballant en polítiques de participació com els pressupostos participatius o el Consell de xiquets i xiquetes, sent tot un referent a nivell autonòmic».
La Directora General també ha informat de que la intenció és crear una xarxa de bones pràctiques entre les diferents entitats locals per tal de compartir idees respecte a la cultura democràtica i participativa. «Volem treballar amb les entitats locals i també amb les tres Diputacions i les cinc universitats, per tal d’unir esforços». Per a tal fi hi ha prevista per al proper mes de febrer una Trobada d’Entitats Locals, i també la presentació de la primera guia de participació de la Generalitat Valenciana, la difusió de la qual es farà a principis de gener.
La jornada començarà amb la inauguració a les 9:30 del matí a càrrec de la Directora General de Participació Ciutadana Maria Jesús Pérez Galant, de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i de la regidora de Participació Ciutadana Lena Baraza. A continuació tindrà lloc una taula d’experiència titulada «Els ajuntaments davant del foment de la Participació Ciutadana», en la que intervindran l’Ajuntament de Paterna amb el projecte museu municipal «Reelectures»; l’Ajuntament de Silla amb el projecte de participació infantil «De l’aula al Ple»; i l’Ajuntament de Castelló de la Plana parlant sobre el Pressupost Participatiu «Decidim Castelló».
Després de la pausa-cafè, a les 11:30 del matí, es celebrarà la presentació dels resultats de l’Estudi i investigació d’òrgans i consells de participació a la ciutat de Xàtiva, a càrrec de la professora del Departament de Treball Social de la UV Carmen Montalba Ocaña, i a continuació (12:15h) es descobriran els pressupostos participatius «decideiXàtiva 2020). A les 12:45 la jornada es bifurcarà en dos grups de treball, un sobre propostes per a millorar el consell de participació municipal, i altre sobre el grup motor que comence a treballar en el decideiXàtiva’20. Per últim hi haurà un tancament sorpresa que s’ha anomenat «Amunt la Participació».
«L’àrea de Participació Ciutadana s’ha torna indispensable en els darrers anys degut a l’individualisme que impera en la societat hui en dia. Des de l’Ajuntament de Xàtiva fomentem tant la participació com la formació en aquest sentit, i per això aquestes Jornades són un recull de les diferents polítiques de participació que s’estan desenvolupant», ha explicat la regidora de Participació Ciutadana de Xàtiva, Lena Baraza.