Home Albaida Albaida allarga el Pla d’Ajustament per a rebaixar l’IBI un 10% en dos anys

Albaida allarga el Pla d’Ajustament per a rebaixar l’IBI un 10% en dos anys

Albaida allarga el Pla d’Ajustament per a rebaixar l’IBI un 10% en dos anys

El nou govern municipal de l’Ajuntament d’Albaida ha avaluat els efectes de les mesures anunciades per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics, el passat 14 de març i que es posaran en funcionament a partir d’aquest mes de juliol.

Entre aquestes mesures s’hi troba la possibilitat d’allargar el període d’amortització dels préstecs, adaptant-los a uns terminis més accessibles per als ajuntaments i que rebaixen la càrrega anual sobre el pressupost.

Aixina, l’Ajuntament d’Albaida, rebaixaria la càrrega financera anual un 45%, de forma que podria permetre’s abordar anticipadament la desitjada mesura de reducció de la pressió fiscal sobre la ciutadania. L’Alcalde d’Albaida, Josep Albert, recorda que “el govern municipal havia assumit el compromís d’iniciar una rebaixa d’impostos a partir de 2021, una vegada per baix del 110% d’endeutament, però aquest nou programa del govern central ens permetrà avançar en un any les previsions i per fi, donar un poc d’alè a les albaidines i albaidins que porten anys suportant amb els seus impostos la desfeta econòmica de l’Ajuntament”.

D’acomplir-se les previsions, l’Ajuntament d’Albaida s’acollirà al paquet de mesures del Govern central aquest mateix mes de juliol, la qual cosa tindrà efectes a partir de l’1 de gener de 2020.

La proposta de l’equip de govern suposarà la rebaixa lineal del tipus impositiu de l’IBI en 2020 un 5 %, i un altre 3% addicional en 2021. A més, establirà mesures de beneficis fiscals amb un muntant total del 2% de la recaptació, a empreses i professionals ubicats en immobles d’Albaida que generen ocupació estable, suposant un total de rebaixa de la recaptació d’un 10%.

A més a més, es proposarà una reducció de l’impost sobre vehicles del 2,5% en 2020 i un altre 2,5% en 2021, que completarà un paquet de mesures fiscals “que considerem de justícia social, i amplament demandada per la ciutadania. Per fi, després de molts esforços, hem aconseguit arribar a la fita que ens permet que els beneficis de la millora econòmica del nostre ajuntament es facen sentir també a les butxaques dels nostres veïns, després del sacrifici fet durant molts anys”, explicava la regidora delegada d’Hisenda, Beatriz Costa.

Sense abandonar la senda de la reducció del deute.

No obstant l’aplicació d’aquestes mesures, que suposaran una menor càrrega d’amortització de deute a l’any, el govern municipal ha obtingut compromisos del Govern de la Generalitat Valenciana per a ser inclòs dins del programa de reducció del deute de les entitats locals que l’executiu valencià està elaborant i que suposaria una amortització anticipada del deute de prop de 2 milions d’euros en els propers 4 anys. Aquesta mesura permetria acomplir amb l’objectiu marcat de reducció del deute per baix del 110% a finals de 2021.

“Com ja anunciàvem en 2017, quan aprovàrem el Pla d’Ajustament, el treball de planificació fet ens permetia entrar en els programes que les administracions superiors anirien elaborant en els propers anys, de forma que al final, l’efecte de millora aniria incrementant-se de forma exponencial. Com es pot comprovar, el bon treball de planificació fet durant aquests anys, afavoreix una recuperació econòmica més ràpida i amb efectes directes sobre la ciutadania”, conclou l’Alcalde.