Home Actualitat Primer curs de forja a Alcoi

Primer curs de forja a Alcoi

Primer curs de forja a Alcoi

És una iniciativa de l’Associació «Alcoi Industrial» amb la col·laboració de l’Institut Cotes Baixes on s’ha realitzat la formació

Aquesta setmana, en l’Institut Cotes Baixes, s’ha realitzat la primera edició del curs «Forja Básica: Primeros Martillazos» de 16 hores lectives, impartit per l’escultor i mestre forjador, Alejandro Cremades Romero. Cremades és un expert en forja i també està familiaritzat en impartir formació sobre aquesta matèria en la comarca.

La formació en forja va ser una iniciativa de l’associació «Alcoi Industrial», tal com explica el seu president, Enrique Masiá: «Dins de les línies de treball que tenim en Alcoi Industrial, una és la recuperació d’oficis històrics. Entre ells està la forja que, no només ha desaparegut d’Alcoi, sinó que és un ofici que pràcticament ja no es troba en tota Espanya».

Masià ha recordat també que, en la ruta modernista d’Alcoi, es poden trobar en els edificis molt exemples de forja demostrant la llarga tradició d’aquest ofici i la seua importància en la història alcoiana.

Des de la Regidoria d’Ocupació i Empresa, l’edil delegat de l’àrea, Alberto Belda, destaca que «aquesta formació és un clar exemple de l’aposta de la regidoria d’Ocupació i Empresa per donar formació que estiga vinculada al mercat laboral. Volem agrair tant la proposta d’ «Alcoi Industrial» per recuperar oficis tradicionals com la col·laboració de Cotex Baixes. Els alumnes estan molt contents i estem segurs que també serà positiu pel món empresarial, ja que és molt complicat trobar mestres forjadors malgrat haver demanda per part de les
empreses».

Durant el transcurs del curs els 9 alumnes participants han aprés teoria sobre el funcionament del foc, tipus d'eines, com es fabrica una forja de carbó i història del ferro per a seguidament, començar a forjar i tindre el primer contacte amb el ferro incandescent. A més, han realitzat pràctiques per a entendre com funciona un martell i una primera presa de contacte amb el ferro roent. Més tard, els alumnes han treballat per parelles i han fabricat unes tenalles, per a això han aprés a usar correctament i de manera efectiva un mall de 4 kg, colpejar el ferro a la temperatura adequada i sincronitzar-se amb un company per a utilitzar eines de mà i d’enclusa.

Després de l’èxit de la iniciativa, i amb la satisfacció generalitzada del alumnes, la idea de l’Ajuntament amb la col·laboració d’«Alcoi Industrial» és de seguir impulsant formació específica en oficis tradicionals que tinguen demanda laboral.