Les obres de la Vila d’Ontinyent troben restes de muralla ocults durant huit segles

0
83

Els primers estudis creuen que podria tractar-se del basament d’un “mur continu, avant mur o muralla”

L’excavació d’uns sondatges al marc de la III fase de la reurbanització integral en La Vila descobreix restes de la muralla ocults durant huit segles. En concret, a la zona tradicionalment coneguda com Font de la Coveta ha aparegut “el basament d’un mur continu, avant mur o muralla”, segons han informat Ignacio Hortelano, arqueòleg i director dels treballs i Agustí Ribera, codirector i responsable del MAOVA.

Tots dos explicaven que “no han aparegut restes de la Porta Nova, on segons la historiografia i la disposició urbana actual es situaria la mateixa”. Aquesta porta posteriorment dita de la Trinitat va ser oberta en 1319, per manament de Jaume II per donar accés al nucli emmurallat de la Vila i que va ser enderrocada en 1790. Així mateix afirmaven que “és prematur arribar a conclusions perquè caldria estudiar tota aquesta zona en detall” ja que “la porta del segle XIV es podria trobar pocs metres més al nord, o estar situada a major altura i que els basaments ara trobats correspongueren a un mur de tanca andalusí anterior” i incidien que “caldrà fer més comprovacions per poder fer
afirmacions amb certa seguretat”, explicaven.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, explicava que “en tindre constància d’aquest descobriment es van detindre les obres i es va comunicar als serveis tècnics de la
Conselleria de Cultura de la troballa” . Estos tècnics, d’acord amb la direcció de l'obra i després de documentar les estructures històriques identificades van procedir al
tapat general de l’àrea d’excavació amb geotextil i arenes protegint les estructures trobades perquè les obres puguen continuar.

Les obres que continuen ja amb normalitat i afecten als carrers Cordellat, Trinitat i Muralla estan pressupostades en 350.000 euros i donen continuïtat a les dues anteriors
fases, del carrer Església fins la plaça de Sant Roc, i des dels carrers Sant Pere i Cordellat fins la Plaça de San Pere, que van suposar una inversió municipal de 440.000
euros. Aquestos treballs contemplen la renovació integral de la xarxa d’aigua potable i sanejament, unificació vorera i via amb una trama de llambordes que millorarà la seguretat i la comoditat dels vianants, millores a la xarxa de clavegueram, enllumenat i instal·lacions elèctriques, pavimentació i senyalització, dotant d’una nova imatge els carrers.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here