Troben una escultura ibera a La Font de la Figuera de l’època de la Dama d’Elx

0
105
Peça ibera trobada a La Font de la Figuera.

Les excavacions dutes a terme al carrer Portal de València de la localitat de la Costera trauen a la llum una important peça datada de els segles V i IV abans de Crist

De forma paral·lela a l’estudi de la peça, es posaran en marxa els treballs de restauració i catalogació per part dels tècnics i tècniques del Museu de Prehistòria de València

Les excavacions arqueològiques dutes a terme al carrer Portal de València de La Font de la Figuera han descobert un extraordinari fragment d’època ibèrica que ha sigut depositat en el Museu de Prehistòria de la Diputació de València, per a la seua anàlisi, estudi, catalogació i restauració. L’escultura és coetània de la Dama d’Elx.

L’escultura representa un cos d’ocell amb les ales plegades sobre una base que té en relleu les dues potes. En la part frontal de la base hi ha gravat un animal, possiblement un carnívor.

El cap i l’extrem de la cua no s’han conservat. La datació provisional de la peça se situa entre els segles V i IV abans de Crist, sent per tant de l’època de la Dama d’Elx.

Les escultures d’ocells coneguts, fins al moment, del període iber són excepcionals. Així, en el sud-oest peninsular només es coneixen els exemplars trobats en la necròpoli del Corral de Saus (Moixent), molt pròxima a la troballa de la Font, i del Monastil d’Elda (Alacant).

Entrega de la peça ibèrica trobada a la Font de la Figuera en el Museo de Prehistoria de Valencia.

L’escultura ibèrica és un clar marcador social de les elits. Mostra l’esforç en la mobilització de recursos i artesans especialitzats per a destacar i singularitzar monuments funeraris amb animals i éssers mitològics, com les sirenes (ocells amb cap de dona).

El fragment de La Font de la Figuera es podria vincular, doncs, a un monument funerari localitzat a l’entorn de la Cervera, on ja es coneixia un assentament que va ser ocupat entre els segles VI i IV abans de Crist.

De forma paral·lela a l’estudi i publicació científica de la peça, per part de la direcció de les excavacions, es posaran en marxa els treballs de restauració i catalogació per part dels tècnics i les tècniques del Museu de Prehistòria de València, amb l’objectiu final de la futura posada en valor de l’escultura en les millors condicions de conservació.

A l’acte de depòsit han assistit el diputat de Cultura, Xavier Rius; l’alcalde La Font de la Figuera, Vicent Muñoz; el president de la Cooperativa la Vinya, promotora de les actuacions arqueològiques, José Fita; el director de les excavacions, realitzades per l’empresa ESTRATS-Treballs d’Arqueologia, David López Serrano; la directora del Museu de Prehistòria, María Jesús de Pedro; i el conservador del museu, Jaime Vives-Ferrándiz.

El diputat de Cultura, Xavier Rius, ha anunciat que “a petició de l’alcalde, Vicent Muñoz, he donat instruccions als tècnics i tècniques del Museu de Prehistòria de València d’estudiar la viabilitat de, una vegada la peça estiga restaurada, realitzar una exposició al voltant d’aquesta peça tan important i singular en el municipi de La Font de la Figuera”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here