Home Actualitat La Policia Nacional i l’Hospital General publiquen una guia sobre la violència de fills a pares

La Policia Nacional i l’Hospital General publiquen una guia sobre la violència de fills a pares

Als xiquets de 2-3 anys ja cal començar a donar-los pautes de comportament per a augmentar les habilitats parentals i evitar futures situacions de violència

Este dimecres 6 de març s’ha presentat el programa de col·laboració entre la Policia Nacional i pediatria del departament València-Hospital General sobre violència de fills a pares, que ha permés elaborar un material divulgatiu que condensa la informació sobre la violència que exerceixen els menors sobre els seus pares o familiars per a fer-la arribar a la població.

L’acte ha comptat amb la participació del comissari cap Provincial de València, Comissari Principal, Sr. Ignacio de l’Olmo; el cap de la Comissaria de Proveïments, inspector cap Salustiano Ordoñez i agents de Participació Ciutadana de la Policia Nacional. Per part de l’Hospital General de València han participat el director gerent, Enrique Ortega, el director mèdic d’Atenció Primària, Antonio Fornos, i el pediatre que ha impulsat les actuacions sobre violència filio-parental en el departament, Rafael Navarro.

En aquesta problemàtica és necessària la labor des de diversos àmbits (educació, serveis socials, sanitat, policia) per a treballar conjuntament en un problema que requereix una acció multidisciplinària.

Aquesta iniciativa de col·laboració entre la Policia Nacional i l’hospital va sorgir quan la sotsinspectora de Participació Ciutadana de la comissaria de Proveïments, Verónica Fernández, va oferir la possibilitat d’organitzar xarrades i altres iniciatives per a la prevenció del ciberassetjament i bulling a les aules i la possibilitat de fer els tríptics.

Fruit del treball de col·laboració s’ha elaborat el material divulgatiu que condensa, de forma senzilla, la informació sobre violència de fills a pares  i que es repartirà en les comissaries, col·legis, centres de salut i serveis socials.

Des de la Policia Nacional, s’ha posat l’accent que aquest tipus de violència exercida per menors en l’àmbit familiar es pot previndre detectant factors de risc i actuant abans que es produïsquen les primeres situacions violentes. L’important és començar des de molt
xicotets, als 2-3 anys d’edat, que és quan cal començar a donar pautes de comportament per a augmentar les habilitats parentals que permeten no arribar a aquestes situacions. Només es denuncien el 10% de casos dels delictes de violència filie parental i les dades dels quals es disposen es basen generalment en denúncies presentades en jutjats.

Protocol d’actuació enfront de la violència de fills a pares

El protocol per a la detecció de factors de risc i casos de violència de fills a pares del departament València-Hospital General sorgeix quan es detecta que en l’àmbit sanitari no hi havia protocols, pautes d’actuació o experiències.

El protocol es va presentar al juny de 2018 i des de llavors està disponible com a eina de treball, perquè dóna a conéixer el problema, els factors de risc, els recursos existents (públics i privats) i els criteris per a derivar.